Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ΚΚΕ σηκώνει επάξια την ευθύνη της αγωνιστικής ανάτασης του λαού, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Πλήθος κόσμου στον πεζόδρομο Αγ. Σοφίας, όπου μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

«

Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών», απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που πέρασε μπροστά από το Προξενείο των ΗΠΑ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα χαιρέτισε ο νέος στρατευμένος Αλκης Πλίτσης. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που έφτασε στον χώρο της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία ένστολων στρατευμένων με το πανό τους, που έγραφε: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά – έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και όλη η συγκέντρωση να φωνάζει δυνατά το σύνθημα.

Θυμόμαστε και διδασκόμαστε από τον αγώνα ενάντια στη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε εδώ σήμερα σ’ αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συγκλονιστική πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, τις πολυήμερες κινητοποιήσεις της αγροτιάς και των φοιτητών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που χτυπάει τον λαό μας!

`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Ετσι πορευόμαστε! Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι του Κόμματος και οι συμπορευόμενοι είναι μπροστά στη λαϊκή πάλη!

Αυτό ανησυχεί τον Μητσοτάκη, τον οργανωτή της άθλιας αντικομμουνιστικής επίθεσης, από κοινού με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, για να κρύψουν τη σαπίλα του καπιταλισμού που αποκάλυψε και καυτηρίασε το ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι βαριά νυχτωμένοι! Η απάντησή μας θα είναι ακόμα πιο αποφασιστική το επόμενο διάστημα!

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, δίνει πάντα το αγωνιστικό του “παρών” και το τονίζουμε αυτό λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την επίθεση και τους εγκληματικούς, επί 78 μέρες, βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών – κεντροαριστερών κυβερνήσεων, στο κορμί της Γιουγκοσλαβίας.

Τότε, που ο λαός μας, μαζί με τους κομμουνιστές, έγραψε Ιστορία, συγκρούστηκε με τις ΝΑΤΟικές ορδές που, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με τη συνενοχή όλων των άλλων αστικών κομμάτων, μετέτρεψαν το λιμάνι, την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία, σε πολεμικό ορμητήριο για να αλώσουν τον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό και να επεκτείνουν τη βρώμικη παρουσία τους στα Βαλκάνια.

Eurokinissi

Θυμόμαστε και διδασκόμαστε από την οργάνωση, την παλικαριά, την τόλμη, τη διεθνιστική αλληλεγγύη! Η παρακαταθήκη αυτών των αγώνων συνέβαλε στην ανάπτυξη της διαρκούς αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης όλα αυτά τα χρόνια».

Εχουν εγκληματικές ευθύνες για την πολεμική εμπλοκή της χώρας

«Η συμμετοχή σας στη μεγάλη αυτή διαδήλωση, που οργανώνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και τη μαζική, καθολική καταδίκη στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών συμμάχων του», είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Μαρίνος και πρόσθεσε:

«Εκφράζει τη λαϊκή θέληση να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη εμπλοκή της κυβέρνησης της ΝΔ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καταγγέλλει την αποστολή της φρεγάτας “Υδρα” στον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα, μέρος της επιχείρησης “Ασπίδες” της ΕΕ, που επιχειρεί ήδη μαζί με την αμερικανο-βρετανική ΝΑΤΟική αρμάδα “Φρουρός της Ευημερίας”, στη στρατιωτική αναμέτρηση με τους Χούθι στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των ακροδεξιών μορφωμάτων, έχει εγκληματικές ευθύνες, στέλνει τα παιδιά του λαού στο “στόμα του λύκου” και ρίχνει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια, αναβαθμίζοντας την εμπλοκή στο πολεμικό πεδίο, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και τη διοίκηση της επιχείρησης “Ασπίδες” από το στρατηγείο της Λάρισας.

“Μόνοι τους και όλοι μας!” με το ΚΚΕ μπροστά στον αγώνα, ξετινάζοντας τους άθλιους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του απάντησε σε ένα προς ένα τα άθλια επιχειρήματα της κυβέρνησης, με τα οποία προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι η αποστολή φρεγάτας υπηρετεί το «εθνικό συμφέρον», ότι οι ευρωατλαντικές αποστολές με ελληνική συμμετοχή αποσκοπούν στην προστασία των ναυτεργατών και της ναυσιπλοΐας και ότι η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύει εμπορικά πλοία και δεν θα έχει στρατιωτική εμπλοκή.

«Εμείς παλεύουμε και ευχόμαστε το πλήρωμα να επιστρέψει, άμεσα, γερό, στα σπίτια του, αλλά η αλήθεια είναι σκληρή, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, γνωρίζει τα όρια των επιχειρησιακών ικανοτήτων του πλοίου και καλεί τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες του πλοίου να αποδεχθούν το “ρίσκο” για τη ζωή τους, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα, στον βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των εφοπλιστών.

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση σε βάρος των οικογενειών του πληρώματος της φρεγάτας “Υδρα”, των ανδρών και γυναικών του Πολεμικού Ναυτικού, των Ενόπλων Δυνάμεων, του λαού μας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα, αντίθετα, έχουν μία και μόνη αποστολή: Να φυλάσσουν, να εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως τονίζουν οι δεκάδες, οι εκατοντάδες στρατιώτες που καθαρά και ξάστερα απαιτούν καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις εκστρατείες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είμαστε μαζί τους, στο πλευρό τους και ο λαός πρέπει να στηρίξει πλατιά την πατριωτική τους στάση, το παράδειγμά τους», είπε ο Γ. Μαρίνος.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του πρέπει να πληρώσουν ακριβά

Για τη σφαγή που συνεχίζεται στη Γάζα και στη Δυτ. Οχθη, σημείωσε ότι το Ισραήλ «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και πρέπει να πληρώσει ακριβά, να καταδικαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά από το σύνολο του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που μαζί με εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται και απαιτούν να σταματήσει άμεσα η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική όχθη, να τερματιστεί η κατοχή, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν από τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τη σύνδεση όλων των τμημάτων του και όχι καρικατούρα, προτεκτοράτο όπως αυτό που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, διατηρώντας τις κατοχικές δυνάμεις, δημιουργώντας εποικισμούς, με την παρουσία ΝΑΤΟικών ή άλλων ξένων στρατευμάτων».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που στις 24 Φλεβάρη συμπλήρωσε 2 χρόνια, ανέφερε ότι «έχει στοιχίσει ακριβά στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό και επιβάλλεται να βγούνε ουσιαστικά συμπεράσματα, να διδαχθούν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί.

Ο “ασκός του Αιόλου” άνοιξε με την αντεπανάσταση, με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, με την καπιταλιστική παλινόρθωση που οδήγησε δύο λαούς που έχτιζαν μαζί τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, πολέμησαν και τσάκισαν από το ίδιο χαράκωμα τον φασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να σκοτώνονται μεταξύ τους για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων.

Αυτήν τη μεγάλη αλήθεια ανέδειξε και υπερασπίζεται το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας ότι η καύσιμη ύλη συγκεντρώθηκε στην πορεία του χρόνου.

Τον πόλεμο τον διεξάγουν οι αστικές τάξεις, είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές και έχει μεγάλη σημασία το κάλεσμα του ΚΚΕ στον λαό μας και τους άλλους λαούς να μην ταχθούν με το μέρος κανενός ληστή, αλλά να συνεχίσουν, να δυναμώσουν τη δική τους συντονισμένη, αυτοτελή πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές και τους δυνάστες και να ανοίξει ο δρόμος για την εξάλειψη των αιτιών των πολέμων, με την ανατροπή αυτού του ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλιστικού συστήματος, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία».

«Η κλιμάκωση του πολέμου μπορεί να τινάξει τον κόσμο στον αέρα!», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος και σε άλλο σημείο είπε: «Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, κινείται μέσα στα διασταυρούμενα πυρά των πολεμικών επιχειρήσεων και βυθίζεται πιο βαθιά στον βάλτο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την προώθηση των στρατηγικών της στοχεύσεων».

Ολοι τους είναι συνένοχοι!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που έμειναν σ’ αυτό το κόμμα του εκφυλισμού και αυτά που έφυγαν για τη “Νέα Αριστερά”, δρομολόγησαν το βάθεμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και από το 2018, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου”, για τον οποίο καμαρώνουν, έβαλαν τα θεμέλια για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων», είπε ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε:

«Στο έδαφος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προχώρησε και προχωράει σήμερα η ΝΔ, με νέες ΝΑΤΟικές υποδομές, με νέους “Στρατηγικούς Διαλόγους”, με νέες δεσμεύσεις, μέχρι και την ένταξη ελληνικών στρατιωτικών μονάδων υπό τις διαταγές του αμερικανικού στρατού, στην Ευρώπη – που πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Την ώρα που υποφέρει ο λαός από τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, την αβάσταχτη ακρίβεια, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των λίγων, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν ασύλληπτα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, την προετοιμασία για νέες πολεμικές αναμετρήσεις».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γ. Μαρίνος και στον «οδικό χάρτη» που αποφασίστηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι «τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και η κυριαρχία της χώρας».

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην πράξη αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ σηκώνει επάξια την ευθύνη της αγωνιστικής ανάτασης του λαού, αποτελεί την πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και μπορεί με συνέπεια να εκφράσει τις λαϊκές ανησυχίες και προβληματισμούς, να τροφοδοτήσει τη λαϊκή αντεπίθεση, με τη συμμετοχή κι αυτών ακόμα που δεν είχαν σκεφτεί την αναγκαιότητα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να κατανοήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, το ΠΑΣΟΚ, ο Βελόπουλος και τα άλλα ακροδεξιά κόμματα δεν μπορούν να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και να εκπροσωπήσουν τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί συμπλέουν μαζί της στρατηγικά και συμφωνούν στη στήριξη των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτά είναι σημαντικά κριτήρια για τις επιλογές του λαού και της νεολαίας σε όλες τις πολιτικές μάχες και στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιούνη. Να δώσουμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών για να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και στους δρόμους της διεκδίκησης. Για να ετοιμάσουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάζοντας τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας μας, των λαών!».

Πηγή : Ριζοσπάστης 14 – 3 – 2924

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *