ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο
Δύο φρεγάτες και μια πυροβολαρχία στο «μάτι του κυκλώνα». Σε ετοιμότητα η Σούδα
Χάρτης του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα δείχνει ότι η ζώνη ευθύνης της επιχείρησης «Aspides», άρα και της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», είναι μέχρι και τα χωρικά ύδατα του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν, όπως και ολόκληρος ο Ινδικός Ωκεανός |
Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση στον πόλεμο που φουντώνει στη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα με την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας τις «ευλογίες» των άλλων αστικών κομμάτων και των παραφυάδων τους. Στην πρεμούρα τους, μάλιστα, να διεκδικήσουν κάποια καλύτερα μερτικά από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, ακούγονται φωνές για ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, χώρια τα δύο πλοία και την πυροβολαρχία που έχουν ήδη αναπτύξει στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή της ιρανικής απάντησης στο προηγούμενο χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, το ΥΠΕΞ, μια σειρά υπουργοί έσπευσαν με δηλώσεις και αναρτήσεις τους να καταδικάσουν «απερίφραστα» την «επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι ενέργειες του συμμάχου τους, του κράτους – δολοφόνου, που από τον περασμένο Οκτώβρη προχωράει σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αυτά που έχουν φέρει την ευρύτερη περιοχή στο χείλος του ολέθρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, απόγευμα Κυριακής συνεδρίασε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα «μέτρα ασφαλείας» στις ελληνικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, «μέτρα ασφαλείας» στο εσωτερικό, φόβοι για νέα έξαρση του Μεταναστευτικού με πρώτο σταθμό την Κύπρο, και το ενδεχόμενο παραπέρα υποστήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών μονάδων που επιχειρούν στην περιοχή. Αλλωστε, η Σούδα έχει τεθεί, κατά άλλα πηγές, σε επιφυλακή, έτοιμη να παράσχει υποστήριξη σε εφόδια, καύσιμα, πυρομαχικά σε «συμμαχικά» πλοία και αεροσκάφη, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας (διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα) είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Υoav Gallant, συζητώντας για την «καταδικαστέα επίθεση του Ιράν».
Ταυτόχρονα, ενώ επισήμως επιστράτευσαν τις – ευρωατλαντικής προέλευσης – εκκλήσεις «όλες οι πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρ. πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη θύμιζε ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε», προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας, τον δυτικό τρόπο ζωής και να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης», προαναγγέλλοντας γενίκευση της εμπλοκής και του πολέμου.
Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μαρινάκης επιχειρούσε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από αυτά (σ.σ. όσα είχε ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση) κι όπως αντιλαμβάνεστε εμείς είμαστε όπως πρέπει, σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ανησυχία και προς τους πολίτες».
Ούτε μια δεκάρα βέβαια δεν αξίζει η προσπάθεια εφησυχασμού, αφού έτσι κι αλλιώς η εμπλοκή «τρέχει» και η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που έσπευσαν και πάλι να συμπαραταχθούν (βλέπε δίπλα θέμα), είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ευρωατλαντικά σχέδια.
Στο «μάτι του κυκλώνα»
Ενδεικτικά, θυμίζουμε, στη Θάλασσα του Αντεν είναι ανεπτυγμένη ήδη (μαζί με άλλα 3 πλοία από άλλες χώρες της ΕΕ) η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει περί το Πάσχα άλλη ελληνική φρεγάτα, τα «Ψαρά». Η δε διοίκηση της «Aspides», κατόπιν εισήγησης της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, ασκείται από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ – ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ στην έδρα της Στρατιάς στη Λάρισα, με διοικητή του πολυεθνικού στρατηγείου Ελληνα υποναύαρχο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση πλέον είναι τόσο ανησυχητική ώστε ο Μαρινάκης έλεγε πως «γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες επικοινωνίας και όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα σε τέτοιες περιπτώσεις».
Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Σπέτσες» έχει σταλεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του «Unifil», που βασικά αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα και αυτής της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.
Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.
Στον δρόμο της μεγαλύτερης σύγκρουσης
Μάχιμες, πάνοπλες μονάδες που απλώνονται πάνω στον περιλάλητο IMEC, o «Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – ΕΕ» που διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», εξ ου και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπεύδουν εκεί να παρατάξουν μια σειρά από πολεμικά τους μέσα, κόντρα στην παρουσία και δράση άλλων κέντρων όπως οι Κίνα, Ρωσία και Ιράν.
Διόλου τυχαία, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει και εκεί ρόλους στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, κάνοντας συναντήσεις «ιδιαιτέρως επωφελείς», που «αναμένεται να αναβαθμίσουν τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, με την από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις», όπως λέγεται επισήμως.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με την Ινδία είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας μας. «Η Ινδία είναι μία ξεχωριστή χώρα, ένα “αστέρι που ανατέλλει” στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά – Νότου αλλά και Ανατολής – Δύσης», είπε, ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και ΕΕ δουλεύουν προς την κατεύθυνση της καλής συνεργασίας με την Ινδία.
O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, πλασάροντας την εικόνα της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για τα ινδικά προϊόντα στην ευρωενωσιακή αγορά, είπε ότι η οικονομική διασύνδεση έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις που πρέπει σοβαρά να μελετηθούν – όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα (ήταν το πρόσχημα άλλωστε για την αποστολή της «ΥΔΡΑ») – αλλά ότι με τα σημερινά δεδομένα βλέπει τη συμμετοχή της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή εφικτή και διαχειρίσιμη.
Εξάλλου, σε άλλο πάνελ του Φόρουμ, σχετικά με τη διαμόρφωση των συνεργασιών και συμμαχιών των χωρών του ΝΑΤΟ με τα κράτη του Ινδο-Ειρηνικού και την Κίνα, ο Karl Eikenberry, από το ευρωατλαντικό think-tank «Stimson Center», είπε ότι η σημασία της ΝΑ Ασίας είναι μεγάλη παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια, τόσο εξαιτίας της οικονομικής ευρωστίας, καθώς μέχρι το 2038 το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες της περιοχής, σε αντίθεση με το 14% που θα προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά και από θέμα ασφάλειας, στον απόηχο της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και Ισραήλ, και της προόδου της βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι ειδικά η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερη, καθώς η παραγωγική της βάση είναι ισχυρή – κάτι το οποίο οφείλουν να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη – και σε αυτό το πλαίσιο, πλέον, εγείρει τείχη γύρω από τον εαυτό της. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η άνοδος της Κίνας υπήρξε και συνεχίζει να είναι στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, θα πρέπει να δείξουν ευελιξία, στοχοπροσήλωση και αποφυγή βημάτων που να οδηγήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο.
Στη δική της εισήγηση, η Gorana Grgic, του think-tank ETH Zurich – Center for Security Studies, επεσήμανε ότι στην Ευρώπη η Κίνα παραμένει σαν μακροπρόθεσμη απειλή, ενώ ο Randy Howard, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, τονίζοντας ότι «ο κόσμος μας είναι όλο και πιο επικίνδυνος» και εστιάζοντας στο ότι πριν από δέκα χρόνια οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο ναυτικό, όμως τώρα το έχει η Κίνα και επεκτείνεται διαρκώς, ενώ επέμεινε ότι «για να κυριαρχήσουμε οι δυτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στις εκλογές να αποδοκιμαστούν τα κόμματα που σέρνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:
«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκουν τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με την απροκάλυπτη ευθυγράμμιση μαζί της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε δύο ταυτόχρονους πολέμους, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό μας.
Είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η μάχη των ευρωεκλογών αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα. Πρέπει να αποδοκιμαστεί απ’ τον λαό το μπλοκ εκείνο των κομμάτων που σέρνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα “Υδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη δίνη μεγάλων κινδύνων οι λαοί της περιοχής, απεμπλοκή τώρα της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
Copyright 2024 The Associated |
Σε ανακοίνωσή του για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς Ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν.
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”. Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων.
Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, είναι μπλεγμένη μέχρι τον λαιμό σε δύο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με οδυνηρές συνέπειες.
Τώρα να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ για να αποσύρει άμεσα τη στήριξη της στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα “Υδρα” από την επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο λαός να μην αποδεχθεί να γίνει “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, να καταδικάσει αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και τα ΝΑΤΟικά, ευρωατλαντικά κόμματα, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που παλεύει με συνέπεια για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, αποτινάζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».
ΣΥΡΙΖΑ
Νέο επίπεδο διαβεβαιώσεων στήριξης στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ
«Κάνοντας λόμπινγκ για πολιτικές υπέρ του Ισραήλ». Με αυτό το… ευαγές ίδρυμα συναντιέται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ |
Με μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να είναι γραμμένη απ’ την πρεσβεία του Ισραήλ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την Κυριακή τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.
Εσπευσε να τονίσει ότι «καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ», βάζοντας και λίγη από την ευρωατλαντική σάλτσα (με τα ίδια ακριβώς λόγια του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε… σκονάκι να είχαν πάρει), εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια» και καλώντας «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας». Την ΕΕ που έχει προβεί στις… δέουσες ενέργειες στέλνοντας πολεμικά πλοία, και ελληνικό, στην περιοχή, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά», αποστολή στην οποία άλλωστε υπερθεματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Και για όποιον δεν κατάλαβε απ’ αυτό το μνημείο ευρωατλαντικού κυνισμού, ακολούθησε και «διορθωτική» ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «κρίση στη Γάζα», χωρίς ούτε μία αναφορά στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ούτε καν αναφορά στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, ενώ ενημερώνει ότι… συντάσσεται «με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν».
Πραγματικό ευρωατλαντικό «έπος», «κερασάκι στην τούρτα» της «στρατηγικής σχέσης» με το Ισραήλ και του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), που έχτισε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε τη σκυτάλη της στις επισκέψεις στην ισραηλινή πρεσβεία τον προηγούμενο Οκτώβρη και στα περί ΝΑΤΟ «ιερής συμμαχίας».
Σε AIPAC και CSIS καταθέτει διαπιστευτήρια σήμερα ο Στ. Κασσελάκης
Και τα… καλύτερα της ευρωατλαντικής κατρακύλας είναι μπροστά, αφού η επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ συνεχίζεται και σήμερα θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με το American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), σκληροπυρηνική φιλοπόλεμη οργάνωση που παίζει ρόλο λόμπι του κράτους του Ισραήλ στις ΗΠΑ.
Το AIPAC αποτελεί ίσως και το πιο ισχυρό ησραηλίτικο λόμπι στις ΗΠΑ, καθώς δαπανά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να προωθήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, αλλά και σε άλλες εκστρατείες, με σκοπό να ξεπλύνει το κράτος του Ισραήλ από τα εγκλήματα που αυτό διαπράττει εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Υποστηρίζει μάλιστα πως στήριξε με περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια 365 φιλο-ισραηλινούς δημοκρατικούς αλλά και ρεπουμπλικάνους υποψηφίους το 2022. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, το «98% των υποψηφίων που στηρίζονται από το AIPAC καταφέρνουν να εκλεγούν», ενώ στις τελευταίες εκλογές το λόμπι «βοήθησε να ηττηθούν 17 υποψήφιοι που θα είχαν υπονομεύσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ».
Στελέχη του AIPAC έχουν μέχρι και καταδικαστεί στο παρελθόν για κατασκοπεία στις ΗΠΑ! Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, το 2005 απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας, τις οποίες μετέφεραν στη συνέχεια στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
Συναντήσεις με τον πρόεδρο και στελέχη της AIPAC είχε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία το 2022 στη Νέα Υόρκη και άλλη μία τον περασμένο Φλεβάρη, στην Αθήνα.
Τα διαπιστευτήρια Κασσελάκη στο μεταξύ δεν σταματάνε εκεί, αφού, όπως και ο προκάτοχός του Αλ. Τσίπρας, θα επισκεφτεί, για να καταθέσει κι αυτός τα διαπιστευτήριά του, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που έχει ταυτίσει την ύπαρξή του με ονόματα όπως του Μπρεζίνσκι, του Κίσινγκερ κ.ά. Το CSIS είναι η πλέον φημισμένη δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ, σωστό «εκτροφείο» της πιο «μαύρης» αντίδρασης, με μεγάλη επιρροή στις αμερικανικές κυβερνήσεις. Ενώ θα συναντηθεί και με την κύρια αναπληρώτρια υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κάνει πως δεν ξέρει ο «ΣΥΡΙΖΑ 2»…
Στο μεταξύ, η συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με το AIPAC προκάλεσε τις αντιδράσεις και της Νέας Αριστεράς, με τον εκπρόσωπό της να σπεύδει να αναφέρει σε ανάρτησή του πως το ΑIPAC είναι η «πιο σκληρή, συντηρητική και φιλοπόλεμη οργάνωση που λειτουργεί ως το λόμπι του κόμματος Λικούντ και του κράτους του #Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέγοντας πως «είναι πια σαφές. Ο καθένας και οι επιλογές του. Εμείς, σταθερά, με τον Μπέρνι Σάντερς. Τη δική μας Αμερική».
Στο μεταξύ, στη… «δική τους Αμερική», ο Μπέρνι Σάντερς για δύο μήνες δεν είπε κουβέντα για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Οσο για τον χαρακτήρα του AIPAC, παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος από την ίδρυσή του, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Και δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις το 2017, όταν ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, συμμετείχε στη σύνοδο του AIPAC, ούτε όταν την ίδια χρονιά ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ίδιας οργάνωσης στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων με το ισραηλιτικό λόμπι στις ΗΠΑ…
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμαναν συναγερμό για την κλιμάκωση του πολέμου
Με περιοδείες και εξορμήσεις το απόγευμα της Κυριακής και χτες, Δευτέρα, οι ΚΟ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη σήμαναν συναγερμό στον λαό για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησαν με τον κόσμο σε πάρκα και πλατείες, σε πεζόδρομους και άλλους χώρους όπου βρέθηκαν. Ανέδειξαν την ανάγκη να εκφραστεί μαχητικά, μαζικά, αγωνιστικά η λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα» από την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα.
Οι περιοδείες και οι εξορμήσεις συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες.
Η ΚΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σήμερα Τρίτη: Στις 6.30 π.μ., στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Στις 6.30 μ.μ., στον Αϊ – Γιάννη Καλαμαριάς και το γήπεδο της Μίκρας.
ΠΑΣΟΚ – ΚΟΜΜΑ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Με το ίδιο σκονάκι…
Από το ίδιο ευρωατλαντικό «σκονάκι» διάβασαν τη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τα υπόλοιπα κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, διατηρώντας την – ευρωατλαντικής προέλευσης – έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς κάθε μεριά για τη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες», ενώ δεν ξέχασε και την «άχνη ζάχαρη» ζητώντας «άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ», καθώς και «έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος».
Το κόμμα Βελόπουλου τάχθηκε ξανά υπέρ της ακόμη μεγαλύτερης εμπλοκής, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και την Ουκρανία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα απουσιάζει χαρακτηριστικά από τις εξελίξεις που την αφορούν άμεσα (…) αφήνοντας χώρο στην Τουρκία να καταστεί περιφερειακή δύναμη».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι η απάντηση του Ιράν «γεννά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή» και ότι «απαιτείται άμεση, αποφασιστική πολιτική και διπλωματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκλιμάκωση και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».
ΙΣΡΑΗΛ – ΙΡΑΝ
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ
«Επώδυνη» απάντηση στην ιρανική επίθεση αντιποίνων προαναγγέλλει το Ισραήλ
Σε φάση νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης εισέρχονται οι συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, με επιθέσεις με drones και πυραύλους, από το βράδυ του Σαββάτου ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Κυριακής, που ήρθαν ως απάντηση για την ισραηλινή εγκληματική επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1 Απρίλη.
Ηδη το Ισραήλ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα με «επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη «προειδοποιεί» ότι σε περίπτωση ισραηλινών επιθέσεων θα δώσει άμεση και ακόμα πιο ισχυρή απάντηση…
Λίγο μετά τις 23.00 το Σάββατο το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ περίπου 350 drones και στη συνέχεια πυραύλους Κρουζ, επικαλούμενο το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.
Παράλληλα, επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ εξαπολύθηκαν το ίδιο διάστημα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου (μεταξύ άλλων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν), από την Καταΐμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ και από τους Χούθι της Υεμένης.
Στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, πέρα από την ισραηλινή αεράμυνα, συμμετείχαν αεροσκάφη και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ολοένα και αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στην ίδια περιοχή όπου έχει σταλεί και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ…
Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεσή της «έπληξε όλους τους στόχους» της, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ» στο νότιο Ισραήλ.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αποκρούστηκαν κατά 99%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρανική επίθεση προκάλεσε «περιορισμένες» ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου χτυπήθηκαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένας διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και άδειες αποθήκες, ενώ 4 ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν κι άλλη αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ. Από τα θραύσματα αναχαίτισης πυραύλου τραυματίστηκε ένα 7χρονο κορίτσι οικογένειας Βεδουίνων.
«Επώδυνα» αντίποινα αποφάσισε το Ισραήλ – Με «πιο ισχυρή απάντηση» απειλεί το Ιράν
Παρά το κλίμα «εφησυχασμού» που καλλιεργούν διάφορα επιτελεία με αναλύσεις περί «ελεγχόμενων» και «περιορισμένων κινήσεων», όπως και τις διάφορες εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» που αναπαράγουν σύμμαχοι του Ισραήλ, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη πορεία κλιμάκωσης.
Χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Τελ Αβίβ το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, κατά το οποίο (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12) αποφασίστηκαν νέα μέτρα που «μπορεί να έχουν επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν, με την επισήμανση κατά τ’ άλλα ότι αυτό θα γίνει… «δίχως να οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο».
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ενημέρωσε τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, πλην του πρώην πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Αμέσως μετά την είδηση για το αποτέλεσμα του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιθυμεί νέα κλιμάκωση στην ένταση με το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε απάντηση για τα ιρανικά αντίποινα, τότε η Τεχεράνη «θα απαντήσει άμεσα και πιο ισχυρά από πριν».
Σε κάθε περίπτωση, τα ιρανικά αντίποινα συνιστούν αντικειμενικά κλιμάκωση της ευρύτερης σύγκρουσης που εντείνεται στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή σφοδρών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας, Μεταφορών κ.ά.
Στο έδαφος της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το κράτος – δολοφόνο από τον περασμένο Οκτώβρη, των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των συγκρούσεων και των επεμβάσεων στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα, η ιρανική επίθεση αντιποίνων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φορά από το 1973 που μια χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής εξαπολύει άμεσα επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ.
Ποιοι βοήθησαν στρατιωτικά το Ισραήλ
Σε ό,τι αφορά την απόκρουση των ιρανικών αντιποίνων, οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο καταστρέφοντας πάνω από 80 drones και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους από Ιράν και Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM).
Ρόλο έπαιξαν και τα βρετανικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάση στην Κύπρο για να χτυπήσουν τα ιρανικά drones, αλλά και δυνάμεις του γαλλικού στρατού (από γαλλική βάση στην Ιορδανία) και της Ιορδανίας.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει επίσης πως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για την ιρανική επίθεση (με βάση ενημέρωση που είχαν πάρει από το Ιράν).
Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και συμμάχους των ΗΠΑ, για την επίθεση που θα πραγματοποιούσε.
Σημειώνεται δε η ενεργητική συμβολή της Ιορδανίας στην απόκρουση πυραύλων και drones που στόχευαν το Ισραήλ, την ώρα που εντείνονται αντιδράσεις στο εσωτερικό για τις συνεχιζόμενες σχέσεις της ηγεσίας της χώρας με το Τελ Αβίβ.
Οι αντιδράσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ
Την ώρα που ο Λευκός Οίκος «διαρρέει» ότι ο Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει να απαντήσει στρατιωτικά στα ιρανικά αντίποινα, αυξάνει τις πιέσεις στο Κογκρέσο για να εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια στο κράτος – δολοφόνο, για εξοπλισμούς αξίας 14 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, μίλησε για τη διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και για μια «εκπληκτική επιτυχία» σε ό,τι αφορά την αποτροπή των ιρανικών αντιποίνων, ενώ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ενθάρρυνε τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως «λύση».
Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν νέα κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ και να προστατεύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, είχαν μιλήσει νωρίτερα με Ισραηλινούς αξιωματούχους διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά την «ασφάλειά» του.
Αντίστοιχα, ενόψει της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, ισχυρίστηκε ότι «στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει μια κλιμάκωση» στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας πως κατά την τηλεδιάσκεψη αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι «η ασφάλεια και η αποκλιμάκωση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα συζητηθούν επίσης τα «επόμενα βήματα», ανέφερε, υπαινισσόμενος ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και περαιτέρω κυρώσεις προς το Ιράν.
Και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε «πιο σκληρές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, προσθέτοντας πως οι ιρανικές ενέργειες «είναι επικίνδυνες». Ανέφερε επίσης ότι η «αμυντική νίκη» έναντι του Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί «με διπλωματικά μέσα». Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, κάλεσε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση, προσθέτοντας πως και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει στην «αποκλιμάκωση» της έντασης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα κάνει «ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή». Κατηγόρησε εντούτοις την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση του Ιράν ήταν «σχεδόν απόλυτη αποτυχία» και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.
Εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» από Κίνα – Ρωσία – Τουρκία
Η Κίνα εμφανίστηκε «σοβαρά προβληματισμένη» για την κλιμάκωση της έντασης μετά τα ιρανικά αντίποινα και κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν «κάθε νέα κλιμάκωση».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε ΗΠΑ και Ιράν είχε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν. Στον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν εξέφρασε την «ανησυχία» του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ στη συνομιλία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα ιρανικά αντίποινα και θέλει «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση». Ο Ιρανός αξιωματούχος του απάντησε ότι τα αντίποινα τερματίστηκαν και δεν θα δοθεί συνέχεια «εκτός και εάν το Ιράν δεχθεί επίθεση».
Την Κυριακή, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, όπως και τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Στη συνεδρίαση αυτή ο Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ, Ρ. Γουντ, κάλεσε τις άλλες χώρες να καταδικάσουν τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, πράγμα που δεν είχε κάνει βέβαια όταν το Ισραήλ βομβάρδισε την 1 Απρίλη το ιρανικό προξενείο…
Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, τόνισε πως η χώρα του «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση κατά του προξενείου στη Δαμασκό και κατήγγειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι απέτυχε να επιτελέσει το καθήκον του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας επειδή δεν μπόρεσε καν να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση. Ο Ιραβανί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει «έκτακτα τιμωρητικά μέτρα» για να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρέσβης, Γκιλάντ Ερντάν, προτίμησε να δει μόνο τις απειλές του Ιράν, λέγοντας πως αυτό είναι «ο υπ’ αριθμόν 1 χορηγός τρομοκρατίας» και «κράτος πειρατών»…
Πηγή : Ριζοσπάστης 16 – 4 – 2024