Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΕΣ

Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Σκηνή από την ταινία του «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», 1991

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του δημιουργού που μας έδειξε πώς ο κινηματογραφικός φακός μπορεί να γίνει ένα διεισδυτικό βλέμμα και να αποκαλύπτει τα ίχνη των ανθρώπων που πορεύονται μέσα στον Χρόνο και την Ιστορία. Η τέχνη του Αγγελόπουλου δεν είναι τέχνη για τον «εαυτό» της, αλλά είναι ο «τρόπος» με τον οποίο «περιγράφεται η συλλογική ιστορική μνήμη» μέσα από την ατομική, όπως έλεγε ο ίδιος. Οι σιωπές των αργόσυρτων πλάνων του είναι οι μελωδίες της ιστορικοκοινωνικής μνήμης, αλλά και της προοπτικής που επιμένει.

«Αρχισα να γράφω πολύ νωρίς… κάτω από την ταραχή και τη συγκίνηση που μου είχαν δημιουργήσει οι αναταράξεις της Ιστορίας που είχαν προηγηθεί. Ο μεγάλος πόλεμος. Οι σειρήνες του πολέμου του ’40. Η είσοδος του γερμανικού στρατού κατοχής σε μια έρημη Αθήνα. Πρώτοι ήχοι, πρώτες εικόνες. Επειτα ο Εμφύλιος το Δεκέμβρη του ’44. Η σφαγή…». Οι πρώτες μνήμες. Αυτές ήταν και οι πρώτες ιστορίες που «ζητούσαν» εικόνα… Θα την έδινε αργότερα… Η αγάπη του για τον κινηματογράφο φανερώθηκε σε εκείνα τα χρόνια, τότε που μαζί με άλλους συνομηλίκους του τρύπωνε στις αίθουσες και χανόταν στον μαγικό κόσμο του εξώστη.

«Εχω μια ανάγκη, αν μπορούσα, να κάνω γυρίσματα 365 μέρες το χρόνο. Ετσι θα ήμουν ευτυχής… Η ώρα του γυρίσματος είναι η πιο αγαπημένη, η πιο ιερή».

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Αναπαράσταση», κυκλοφόρησε το 1970 και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Το 1972 κυκλοφόρησαν οι «Μέρες του ’36». «Ζούσαμε κάτω από μια δικτατορία και δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για το φασιστικό καθεστώς του Παπαδόπουλου, μπορούσαμε, όμως, να μιλήσουμε για μιαν άλλη, ανάλογη δικτατορία».

Το 1974 – 1975 γύρισε τον «Θίασο», την πιο πολυβραβευμένη του ταινία και αυτή που θα τον καθιστούσε ως έναν από τους μεγάλους δημιουργούς ενός κινηματογράφου θεμελιωμένου σε μια υλιστική αισθητική. «Το να υμνείς την επανάσταση, δε σημαίνει πως υμνείς πάντα τη νίκη. Η τελευταία εικόνα της ταινίας δείχνει το θίασο να κινείται προς την κάμερα. Ξέρουμε πως έχουν υπάρξει νεκροί, φυλακισμένοι, εκτελεσμένοι… Είναι μια στιγμή συνειδητοποίησης». Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952 και μαζί όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές. «Ολοι οι συνεργάτες, ο Δημήτρης Αρβανίτης στη φωτογραφία, ο Θανάσης Αρβανίτης στον ήχο, ο Μικές Καραπιπέρης στα σκηνικά, η ομάδα του Θόδωρου πίστεψαν από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης που είχε γράψει τη μουσική. «Θυμάμαι περιπετειώδη γυρίσματα… Είμαστε όλοι στο χιόνι από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Ο Θόδωρος είναι με ένα μπερεδάκι, ένα σακάκι και κάτι παλιά παπούτσια μέσα στον πάγο, κι εμείς είμαστε δίπλα του. Ο Αντρέας έπαιζε ακορντεόν με 15 υπό το μηδέν πάνω στα Ζαγόρια, οι γυναίκες ήταν με τα τακούνια μες στη λάσπη και τα χιόνια, και κατέβαιναν το βουνό. Ολοι όμως είχαμε πιστέψει ότι αυτό που γίνεται είναι σημαντικό. Και είχαμε σαν παράδειγμα τον Θόδωρο, ο οποίος δεν έλεγε κάτι και μετά χωνόταν στο καφενείο μέχρι να γυριστεί η σκηνή. Ηταν εκεί, παρών, το πίστευε, το πιστεύαμε όλοι, το υπερασπιστήκαμε μέχρι το τέλος».

Από τα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»

Η συνομιλία του με την πρόσφατη Ιστορία μας συνεχίστηκε και στην επόμενη του ταινία, «Οι κυνηγοί» (1977) και το 1980 γύρισε τον «Μεγαλέξαντρο», που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και έκανε τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα να πει ότι ένιωσε «βαθιά την απόλαυση του κινηματογράφου, με την πιο απόλυτη έννοια του όρου».

Το 1984 γύρισε το «Ταξίδι στα Κύθηρα» με τους Μάνο Κατράκη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Τότε ξεκίνησε και η συνεργασία του με την Ελένη Καραΐνδρου, που μας χάρισε μοναδικές μουσικές στιγμές. Το 1986 κυκλοφόρησε ο «Μελισσοκόμος», το 1988 το «Τοπίο στην ομίχλη» και το 1991 «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Τα γυρίσματα στη Φλώρινα εκτυλίχθηκαν επεισοδιακά, καθώς ο μητροπολίτης αφόρισε τον Θ. Αγγελόπουλο και όλους όσοι συμμετείχαν, ανάμεσά τους οι Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ζαν Μορό.

Το 1995 γύρισε «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Ο διευθυντής της Γιουγκοσλαβικής Ταινιοθήκης ανέφερε ότι «όταν λίγοι έρχονταν στη χώρα μας (ο Αγγελόπουλος) αποφάσισε να κάνει εδώ γυρίσματα της ταινίας του…», ενώ ο Βιμ Βέντερς δήλωνε ότι έφυγε «μαγεμένος από τις Κάννες». Για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998) απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Kαννών.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα»

Το 2004 κυκλοφόρησε «Το λιβάδι που δακρύζει». Ηταν το πρώτο μέρος της τριλογίας. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο «Η σκόνη του χρόνου». Το τρίτο μέρος θα είχε τίτλο «Η άλλη θάλασσα». Δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει…    
Για την αιωνιότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου…

…μέσα από τα λόγια της Ελένης Γερασιμίδου και του Βασίλη Κολοβού

Από την ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει»

Ελ. Γερασιμίδου: Είναι και κείνος τώρα στην αιωνιότητα. Ο επαναστάτης σε βάθος ποιητής του σινεμά. Που δεν ξεχνούσε την Ιστορία του κόσμου και τη ζωγράφιζε ουσιαστικά, με δυνατές πινελιές και χρώματα. Με τα γεμάτα νοήματα «αργά» πλάνα του, για να δούμε ευλαβικά τις λεπτομέρειες που χρειάζονταν. Πώς να ξεχάσει κανείς τις ταινίες του, που μας κρατούσαν ζωντανή την Ιστορία.

Είχα την ευλογία να δουλέψω μαζί του στην ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα». Ενας θαυμάσιος, μικρός αλλά μεγάλος ρόλος. Ενα δώρο για να έχω να καμαρώνω. Για χίλιους λόγους ακόμα. Για τα αστεία με τον Γιώργο Αρβανίτη, που νευρίαζαν τον «Θεό» και με έκλεισε μόνη μου στο δωμάτιο πριν τη λήψη, για τον Μπρούνο Γκαντς, που βρήκε τρόπο να μου χτυπήσει παρηγορητικά την πλάτη χαμογελώντας παιχνιδιάρικα, για όλο το αγαπημένο συνεργείο που περίμενε τις ομίχλες του αδιαμαρτύρητα. Και όταν είδα την ταινία, νάτο και το πλάνο με την κόκκινη σημαία και τον κουρασμένο διαδηλωτή στο λεωφορείο. Οι κόκκινες σημαίες στα έργα του!

Από τις καλύτερες τιμές για τα 10 χρόνια της αιωνιότητάς του, οι κόκκινες σημαίες στην Παμβώτιδα. Είναι και θα είναι πάντα εδώ, όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί. Κι έτσι, δεν του λέμε Αντίο. Ενα τεράστιο Ευχαριστώ μόνο.

Β. Κολοβός: Ο Θόδωρος είναι χωρίς αμφιβολία από τους κορυφαίους δημιουργούς της γενιάς του στον διεθνή κινηματογράφο. Είναι ποιητής κυρίως του ανοιχτού χώρου, ερευνητής της ψυχής των ηρώων του, με προσεκτική ματιά στον νεότερο, μα και στον αρχαίο χώρο. Πολλές φορές ταυτίζει τους ήρωές του με τραγικές φιγούρες.

Ηταν τρυφερός αλλά απαιτητικός από τους συνεργάτες του. Είχε επιμονή στα δύσκολα γυρίσματα και στις καιρικές συνθήκες για να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε οραματιστεί. Ζητούσε πειθαρχία σε οποιεσδήποτε συνθήκες, και ο ίδιος ήταν πιο πειθαρχημένος απ’ όλους. Οι διορθώσεις που έκανε στους ηθοποιούς ήταν με βάση την επόμενη σκηνή που θα γύριζε. Πριν αρχίσει τα γυρίσματα, έβλεπε την ταινία του να παίζεται στην οθόνη.

Γενικά ήταν δημιουργός με την αίσθηση του χώρου, με κριτική ματιά, με ιδεολογική σταθερότητα, χωρίς μεν και αλλά. Προσωπικά είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις για την πολιτική ζωή του τόπου. Είχε πάντα κριτική διάθεση, αλλά και μεγάλο σεβασμό στην αριστερά. Πίστευε, και το περνούσε στο έργο του, στην υπεροχή της ιδεολογικής ανωτερότητας της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όπως αυτή εκφράστηκε στον αιώνα που πέρασε στο εργατικό και κυρίως στο ΕΑΜικό κίνημα.    
Μια ξεχωριστή και συγκινητική αναπαράσταση…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα μια συμβολική, λιτή αναπαράσταση της σκηνής με τις βάρκες και τις κόκκινες σημαίες από την ταινία του, «Οι κυνηγοί». Την πρωτοβουλία στήριξαν η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, η κοινότητα του νησιού, κάτοικοι και βαρκάρηδες. Μια ιδέα και με την προσωπική συμβολή του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ως ένδειξη μνήμης και τιμής σε αυτόν και στην πόλη, που θα φέρει για πάντα ανεξίτηλα τα ίχνη του μεγάλου δημιουργού.

Τόσο η πόλη των Ιωαννίνων όσο και γενικότερα η Ηπειρος «χάρισαν» τα τοπία τους σε αρκετές ταινίες του Αγγελόπουλου. «Εδώ βρήκε το θεμέλιο του κατοπινά μεγάλου έργου του. Εδώ ήταν η απαρχή σε όλο το ταξίδι του. Από εδώ ξεκίνησε με την “Αναπαράσταση”. Είδε την άλλη Ελλάδα εδώ, αυτή που ήταν δυσεύρετη στον εμπορικό κινηματογράφο των ημερών του τη δεκαετία του 1960. Αυτή που ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο, από την αρχή κιόλας… Την Ελλάδα των συνόρων, των βουνών, την Ελλάδα της ξενιτιάς, του μισεμού, του μοιρολογιού… Βρήκε αυτήν την άλλη Ελλάδα, που μπορούσε να συνομιλήσει πιο βαθιά με την Ιστορία, πιο βαθιά με την περιπέτεια του τόπου μας και του λαού μας. Αυτό ήταν και η πυξίδα του, είτε προς τα εδώ είτε προς τη Δυτική Μακεδονία. Τόποι που αποτελούσαν αέναες επιστροφές, χωρίς όμως να έχουν μία έννοια καθήλωσης, αλλά διαρκούς αναζήτησης. Γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια το ταξίδι του ξάνοιξε και στη βαλκανική ενδοχώρα, αλλά και σε επίπεδο γυρισμάτων στην πρώην Σοβιετική Ενωση, μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική», σημείωσε ο Αλ. Λαμπρίδης, συμπληρώνοντας πως «το έργο του είναι εδώ, ζωντανό, σαν κάλεσμα για τους επόμενους ιχνηλάτες, τους επόμενους σκυταλοδρόμους της δημιουργίας αλλά και των αγώνων που ο ίδιος περιέγραφε μέσα από τις ταινίες του. Της συλλογικής περιπέτειας των ανθρώπων».

Σκηνή από την ταινία «Οι κυνηγοί»

 

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 5 – 2 – 2022

ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Ο μεγάλος «άγνωστος» | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Η ΕΠΟΝ και η Σχολή Καλών Τεχνών στα χρόνια της Κατοχής | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
«Θάλασσα» μελωδικής ομορφιάς | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Ντόμπρες κουβέντες … χωρίς κρυμμένα μυστικά | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
Το «ΦΩΣ» έγινε 69 ετών! – Fosonline www.fosonline.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΑΤΖΕΝΤΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ένας μέτριος μαθητής, ένας «τεράστιος» επιστήμονας! www.epixeiro.gr
Η Ημέρα των Αόρατων Γυναικών – Εφημερίδα ΠΡΙΝ prin.gr
www.rizospastis.gr
Πέθανε ο Δήμος Μούτσης – Fosonline www.fosonline.gr
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
www.fosonline.gr
Σαν σήμερα – Fosonline www.fosonline.gr
Δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας… – Εφημερίδα ΠΡΙΝ prin.gr
www.fosonline.gr
www.rizospastis.gr
Ο χρόνος «πάγωσε» στο Μόναχο – Fosonline www.fosonline.gr
Η γέννηση του «ποιητή της εικόνας» – Fosonline www.fosonline.gr
Η διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα – Fosonline www.fosonline.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – George Panagoulis www.georgepanagoulis.gr
ΤΕΧΝΕΣ – George Panagoulis www.georgepanagoulis.gr
Σαν σήμερα πέθανε ο Καμύ – Fosonline www.fosonline.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Facebook www.facebook.com
Η γυναίκα που έκανε το μαρτύριό της τέχνη – Fosonline www.fosonline.gr
Η σφαγή του Διστόμου – Fosonline www.fosonline.gr
Δύο χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο – Fosonline www.fosonline.gr
Κώστας Βάρναλης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος – Fosonline www.fosonline.gr
Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο άνθρωπός μας… – Fosonline www.fosonline.gr
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων – Fosonline www.fosonline.gr
Νίκος Σταυρίδης: Όταν «έφυγε» ένας σπουδαίος κωμικός – Fosonline www.fosonline.gr
99 χρόνια από τη γέννηση του Μπιθικώτση – Fosonline www.fosonline.gr
Όταν «έφυγε» ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής – Fosonline www.fosonline.gr
Όταν «έφυγε» ο Μότσαρτ… – Fosonline www.fosonline.gr
Το άδοξο τέλος του Όσκαρ Ουάιλντ – Fosonline www.fosonline.gr
Η Διάσκεψη της Τεχεράνης και η απόφαση για απόβαση στη Νορμανδία – Fosonline www.fosonline.gr
Η γέννηση του Τζίμι Χέντριξ – Fosonline www.fosonline.gr
Ένας χρόνος χωρίς τον Ντιέγκο Μαραντόνα (vid) – Fosonline www.fosonline.gr
Η δολοφονία του Τζον Κένεντι (vid) – Fosonline www.fosonline.gr
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (vid) – Fosonline www.fosonline.gr
Η αιματηρή έβδομη επέτειος του Πολυτεχνείου – Fosonline www.fosonline.gr
Ντολόρες Ιμπαρούρι, μια μεγάλη Ισπανίδα – Fosonline www.fosonline.gr
Η «νύχτα των κρυστάλλων» – Fosonline www.fosonline.gr
20 χρόνια ευρώ: Η Πρωτοχρονιά που αφήσαμε πίσω μας τη δραχμή www.msn.com
Προσθήκη άρθρου ‹ George Panagoulis — WordPress www.georgepanagoulis.gr
8-2-1981: ΑΘΑΝΑΤΟΙ – Fosonline www.fosonline.gr
8/2/1980: Νίκος Ξυλούρης – Έβαλε ο θεός σημάδι τον Αρχάγγελο της Κρήτης – Fosonline www.fosonline.gr
Πενήντα χρόνια χωρίς τον Μάρκο Βαμβακάρη: Το «Δεύτερο Πρόγραμμα» τιμά τον πατριάρχη του ρεμπέτικου – Fosonline www.fosonline.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΕΚΧΦ| Αρχική www.ekxf.gr
Σαν σήμερα αυτοκτονεί ο Κώστας Καρυωτάκης – Ποιο ποίημά του “ξαναζωντανεύει” με νοσταλγία www.msn.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – George Panagoulis www.georgepanagoulis.gr
Κατιούσα, Συντάκτης Κατιούσα www.katiousa.gr
(3) Georgios Panagou | Facebook www.facebook.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – George Panagoulis www.georgepanagoulis.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – George Panagoulis www.georgepanagoulis.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
«Πολέμησες κι έπεσες, και μας έρχεσαι πάλι, Σωτηρία, απ’ το χαρούμενο μέλλον…» – Κατιούσα www.katiousa.gr
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Το τελευταίο… ταξίδι του Μάνου Κατράκη ήταν στα Κύθηρα – Fosonline www.fosonline.gr
«Εφυγε» ο Αντώνης Καλογιάννης | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
100 ΧΡΟΝΙΑ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΚΕ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Όταν ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού – Fosonline www.fosonline.gr
Μπαρτ Λάνκαστερ, η απίθανη ζωή ενός σταρ – Fosonline www.fosonline.gr
Γιαννούλης Χαλεπάς: Η ταραχώδης ζωή ενός σπουδαίου γλύπτη – ΤΟ ΒΗΜΑ www.tovima.gr
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Τον θυμόμαστε πάντα… | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Θωράκισε την αστική τάξη, με βασικό ταξικό αντίπαλο το ΚΚΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Γιώργος Σεφέρης – Βιογραφία – Σαν Σήμερα .gr www.sansimera.gr
60 χρόνια μετά: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει! – Εφημερίδα ΠΡΙΝ prin.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Μίλαν Κούντερα: Ο μαχητής των ιδεών – Fosonline www.fosonline.gr
Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα – Fosonline www.fosonline.gr
Ο αξεπέραστος Γκρέγκορι Πεκ – Fosonline www.fosonline.gr
Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος – Fosonline www.fosonline.gr
Τα γεγονότα που «γέννησαν» τον Επιτάφιο του Ρίτσου – Fosonline www.fosonline.gr
Η ποιήτρια του έρωτα και του θανάτου – Fosonline www.fosonline.gr
Τζιαν Μαρία Βολοντέ – Fosonline www.fosonline.gr
Η γέννηση του… εμποράκου – Fosonline www.fosonline.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
Η ζωή του Σουρή στις οδούς των Εξαρχείων, Χαριλάου Τρικούπη – Διδότου – Ζωοδόχου Πηγής – Fosonline www.fosonline.gr
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Ημερήσια πολιτική εφημερίδα όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ www.rizospastis.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Η μέρα που γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος Τσιτσάνης – Fosonline www.fosonline.gr
Ο Κώστας Καζάκος και η πολιτική: Η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η Αντίσταση, η Χούντα και το ΚΚΕ – ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr
25 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια | ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ… | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Γιώργος Σεφέρης: Η ιστορική ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ – ΤΟ ΒΗΜΑ www.tovima.gr
Ο φιλόσοφος που αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας – Fosonline www.fosonline.gr
Οδυσσέας Ελύτης: Ο «ποιητής του Αρχιπελάγους» κατακτά το Νόμπελ – ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr
Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ – Fosonline www.fosonline.gr
Μάρτον Μπούκοβι: 36 χρόνια χωρίς τον δημιουργό της «ομαδάρας, που την λένε Ολυμπιακάρα» – Fosonline www.fosonline.gr
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Δύο χρονών βγήκε από την φυλακή – Σκορπίστηκαν οι νότες του στον κόσμο – ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr
Ολες οι νότες σε ένα αντάτζιο για τον Νότη | Η Εφημερίδα των Συντακτών www.efsyn.gr
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Όταν «έφυγε» ο Ντοστογιέφσκι – Fosonline www.fosonline.gr
(3) Georgios panagou | Facebook www.facebook.com
6 Φεβρουαρίου 1958: Η τραγωδία που σημάδεψε για πάντα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – ΤΟ ΒΗΜΑ www.tovima.gr
Κωστής Παλαμάς: «Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός…» – Fosonline www.fosonline.gr
(3) Georgios Panagou | Facebook www.facebook.com
Οι Ελληνίδες στις κάλπες – Fosonline www.fosonline.gr
Ένας ενάρετος ριζοσπάστης – Fosonline www.fosonline.gr
Βίκτωρ Ουγκώ: Ο πατέρας των «Άθλιων» – Fosonline www.fosonline.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ www.rizospastis.gr
Δημήτρης Στεφανάκης – Δημοσίευμα – Στέλιος Καζαντζίδης: Στα χρόνια της νοσταλγίας και του Ολυμπιακού μας… (pics) – Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ dimitrisstefanakis.gr
Δημήτρης Στεφανάκης – Δημοσίευμα – Στέλιος Καζαντζίδης: Στα χρόνια της νοσταλγίας και του Ολυμπιακού μας… (pics) – Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ dimitrisstefanakis.gr
H αιματηρή απεργία στο Λαύριο που άνοιξε δρόμο στο εργατικό κίνημα – Fosonline www.fosonline.gr
«Γλυκοχαράζουν τα βουνά» – Ο Τσιτσάνης είναι η Ιστορία μας σε μουσική και στίχους – Fosonline www.fosonline.gr

Κοινοποιήστε

Κοινοποιήστε

2 απαντησεις στο “ΤΕΧΝΕΣ”

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935 , υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου . Μέγας ποιητής της κινηματογραφικής γλώσσας , σκέψης και της ιστορίας , ο Αγγελόπουλος μας άφησε μεγάλα
αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου . Οι ταινίες του , έχουν προβληθεί παντού με μεγάλη απήχηση και πολλά βραβεία με σημαντικότερο το χρυσό φοίνικα του φεστιβάλ Καννών για την ταινία ” Μία αιωνιότητα και μία μέρα ” .
Ο Αγγελόπουλος ήταν βαθειά στοχαστικός και διορατικός . Σε όλα τα έργα του ,ψηλαφούσε το σώμα της ιστορίας και μαζί τις πληγές από τα σώματα ,που αγωνιούν να ξαναβγούν στο δρόμο ,να περιπλανηθούν μεταξύ πράξης και ονείρου , να ξαναδούν το νόημα του κόσμου και να φτιάξουν το καινούργιο όραμά του. Επικοινώνησε με τα μεγάλα μυστήρια και τον αγώνα του ανθρώπου για μία καλλύτερη ζωή . Ο θάνατος του όμως , μας ξάφνιασε σαν προδοσία . Σαν να μας εγκατέλειψε με τον ίδιο τρόπο που είχε γράψει κάποτε στο ποίημα του για το Ταξίδι στα Κύθηρα : 《 Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία , αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας . Είμαι επισκέπτης [….] . Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω . Ξεχάστε με στη θάλασσα [….] 》. Σύμπτωση με το τέλος του ; ή προειδοποίηση που δεν δώσαμε τη σημασία της .
Στο Θίασο η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύντος θιάσου , στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952 ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση και μέσω αυτής την πολιτική ιστορία της Ελλάδας στη παραπάνω περίοδο . Από τη μια παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες της δικτατορίας Μεταξά , την έναρξη του πολέμου, την Ιταλική εισβολή , την Γερμανική κατοχή , την Απελευθέρωση , την άφιξη των “συμμάχων ” Άγγλων αρχικά και Αμερικάνων στη συνέχεια ,την καταπίεση των αγωνιστών και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο , μέχρι τις εκλογές του 1952 όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της δεξιάς .
https://youtu.be/_BsiDkHPcDM

Στους Κυνηγούς όπως θα δούμε στο μικρό βιντεάκι , μας δείχνει να πλανιέται το φάντασμα του Αρη Βελουχιώτη , που τρομοκρατεί τόσο πολύ τους μικροαστούς, που σε πιάνει ρίγος γι ‘ αυτά τα άθλια υποκείμενα που μονίμως ονειρεύονται την προαγωγή τους στην “ανώτερη τάξη ” .
https://youtu.be/BBp7854KZC8
Στις ταινίες του υπάρχει το ερώτημα της νίκης και της ήττας του Κομμουνιστικού κινήματος και μαζί το ερώτημα του ανθρώπου , πως θα μπορέσουμε να βρούμε τις λέξεις και τις εικόνες για το επόμενο συλλογικό όνειρο .
Στο μετέωρο βήμα του Πελαργού κάπου υπάρχει η φράση ” με ποιές λέξεις κλειδιά θα ανοίξουμε την πόρτα σε ένα καινούργιο συλλογικό όνειρο ;
https://youtu.be/Ax6bXXIQG7U
Στο βλέμμα του Οδυσσέα παρουσιάζει το κομματιασμένο άγαλμα του Λένιν , τους εργάτες που το τοποθετούν στο πλοίο , ένας άνδρας και μία γυναίκα . Η ιστορία , τα κομμάτια της , το παρελθόν και το μέλλον.
Η ιστορία και εμείς. Εμείς μπροστά στην ιστορία . Εμείς δημιουργοί της ιστορίας πώς θα ζήσουμε, με ποιό στήριγμα , με ποιόν πατέρα , με ποιά πίστη .
Η εκπληκτική σεκάνς του τέλους σε ένα Σεράγεβο πολιορκημένο από το θάνατο και την ομίχλη θα παραμείνει στην μνήμη μας για πάντα .
https://youtu.be/e4SMsiTN_T0
Οι ταινίες του Αγγελόπουλου όπως και κάθε ταινία τέχνης δεν προσφέρονται για να σκοτώνει κανείς την ώρα του. Μας βοηθούν ν ‘ ανοίξουμε το βλέμμα μας , να μπούμε στην ψυχή της ιστορίας μας , να πάρουμε την υπόθεση της Τέχνης και της επανάστασης στα σοβαρά . Μας βοηθούν ν ‘ αντέξουμε , να πιστέψουμε να κατανοήσουμε . Σε τέτοιες εποχές που κυριαρχεί το άγχος , το θολό τοπίο , ένα τοπίο που δεν μπορείς να δείς, παρά λίγο πιό πέρα από εκεί που είσαι ,είναι αναγκαίο αυτό το βλέμμα .
Η άλλη θάλασσα η τελευταία του ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ , γιατί του είχε στήσει καρτέρι με το θάνατο , κατά τη διάρκεια των γυρισμά των της , μένει μέχρι σήμερα αταξίδευτη !!!! .
Σ ‘ ευχαριστούμε Αγγελόπουλε, γιατί με τις ταινίες σου μας έκανες πιο πλούσιους , σε γνώσεις και συναισθήματα , αλλά και για τα ταξίδια που μας χάρισες και ας έμεινε ημιτελής η άλλη θάλασσα . Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είναι πάντα εδώ με το βλέμμα του , με τα ερωτήματά του , με το έργο του .
Γεώργιος Παναγούλης

《Όταν γυρίσω . Θα γυρίσω με τα ρούχα και τ’ όνομα ενός άλλου .
Κανείς δεν θα με περιμένει . Κι αν δεν με γνωρίσεις και πείς “Δεν είσαι εσύ” ,
θα σου δώσω σημάδια να πιστέψεις .
Τη λεμονιά στο κήπο σου .
Το ακρινό παράθυρο που μπάζει το φεγγάρι . Κι ακόμα σημάδια του κορμιού και της αγάπης. Κι όταν ανέβουμε τρέμοντας στο παλιό δωμάτιο , ανάμεσα σ’ ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο , ανάμεσα σ’ ένα κάλεσμα κι ένα άλλο , θα σου διηγούμαι το “ταξίδι” όλη νύχτα κι όλες τις νύχτες που θ ‘ρθουν . Ανάμεσα σ’ ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο , ανάμεσα σ ‘ ένα κάλεσμα κι ένα άλλο , όλη την ανθρώπινη περιπέτεια , την περιπέτεια που δεν τελειώνει ποτέ…》Η εκπληκτική σεκάνς του τέλους σε ένα Σεράγεβο πολιορκημένο από το θάνατο και την ομίχλη θα παραμείνει στην μνήμη των χρόνων.
https://youtu.be/t_b2ZUVAwZU
Γεώργιος Παναγούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *