ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Οι χώρες του “Παγκόσμιου Νότου” πρέπει να διασφαλίσουν παγκόσμια ηγεσία»
Στη ρωσική Απω Ανατολή θα «κριθεί» η θέση της Ρωσίας, τονίστηκε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ
Roscongress Foundation https:/ |
Από τις εργασίες του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ |
Αν κάτι αναδείχθηκε πιο έντονα στο φετινό Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) της Ρωσίας είναι ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνο δεν έχει πάρει τα «βλέμματα» από άλλα πεδία του παγκόσμιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, αλλά αντίθετα εστίες σύγκρουσης «ξεπηδούν» και οξύνονται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέχρι την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και την Αρκτική, σε άμεση διασύνδεση με την αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού με το υπό διαμόρφωση ευρασιαστικό μπλοκ.
Οι χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» πρέπει να διασφαλίσουν παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική ηγεσία και «αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί». Αυτό ξεκαθάρισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο φόρουμ στο «κατώφλι» Ευρώπης – Ασίας, στο Βλαδιβοστόκ, δίνοντας τη «μεγάλη εικόνα» του παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπου η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα κομμάτι του παζλ.
Μία από τις επιπτώσεις άλλωστε της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των «δυτικών» κυρώσεων στη Ρωσία είναι ότι έχουν «σπρώξει» ακόμα πιο πολύ προς τα ανατολικά τον ανταγωνισμό για εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, επιταχύνοντας την «άνοδο» και τη σημασία της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, ενισχύοντας τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην Κεντρική Ασία, στον Νότιο Καύκασο.
Παράλληλα, τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα αναδύονται όλο και πιο καθαρά, με τις Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα να ενισχύουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού, απέναντι στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των «συμμάχων» τους. Οι BRICS επεκτείνονται, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, και ο ρόλος του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» μεγαλώνει.
Ολα αυτά συζητήθηκαν στις ολομέλειες και στους «διαδρόμους» του EEF (3 – 6 Σεπτέμβρη) με θέμα: «Απω Ανατολή 2030. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων».
Περίπου 75 κράτη εκπροσωπήθηκαν και υπογράφτηκαν 258 επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας 60 δισ. δολαρίων.
Στην Απω Ανατολή θα κριθεί η «θέση» της Ρωσίας στον κόσμο
Η Μόσχα – και ο Πούτιν προσωπικά – πάντα τόνιζε τη στρατηγική σημασία της ρωσικής Απω Ανατολής, προκειμένου να διασφαλίσει η Ρωσία ηγετική θέση στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, όπου τον παγκόσμιο ανταγωνισμό «σέρνει» η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Το «ζουμί» σε όλα τα EEF των τελευταίων χρόνων ήταν ότι η ρωσική Απω Ανατολή – οι επενδύσεις που θα γίνουν εκεί και η αξιοποίηση του πλούτου της – θα καθορίσει το μέλλον της Ρωσίας ως μεγάλου ιμπεριαλιστικού «παίκτη».
Αυτό αποκτά στις σημερινές συνθήκες ακόμη μεγαλύτερο νόημα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, «στην πραγματικότητα, σήμερα η Απω Ανατολή έχει γίνει, χωρίς καμία υπερβολή, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στον κόσμο».
«Οι κύριοι επιχειρηματικοί δεσμοί, οι εμπορικές διαδρομές, γενικά, ολόκληρη η ανάπτυξη αναπροσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο. Οι περιοχές της ρωσικής Απω Ανατολής μάς παρέχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές τις αναπτυσσόμενες, πολλά υποσχόμενες αγορές, μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένες δυτικές ελίτ σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.
Η ρωσική Απω Ανατολή είναι ένας τεράστιος χώρος για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που «χτίζεται» σχεδόν από την αρχή με τη δρομολόγηση σύνθετων έργων υποδομής και διαμορφώνοντας ολόκληρους νέους κλάδους.
Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στη ρωσική Απω Ανατολή έχει τριπλασιαστεί μέσα σε 10 χρόνια και είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον ρωσικό μέσο όρο. Παρότι οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάπτυξη της αχανούς περιοχής προχωρούν αργά, περισσότερα από 3.500 έργα βιομηχανίας, υποδομών, τεχνολογίας και Εκπαίδευσης έχουν δρομολογηθεί στην Απω Ανατολή από το 2013, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας
Ο Πούτιν στάθηκε ακόμη στις σχέσεις της Ρωσίας «με τους εταίρους των BRICS», που «αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία».
Περισσότερες από 30 χώρες έχουν δείξει προθυμία να συνεργαστούν με τους BRICS και ορισμένες θέλουν να ενταχθούν στον οργανισμό.
Οι BRICS περιλάμβαναν αρχικά τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Τον Γενάρη πλήρη μέλη έγιναν οι Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πρόσφατα αίτηση για ένταξη κατέθεσε το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Τουρκία εκφράζει «σοβαρό ενδιαφέρον».
«Τώρα η κατάσταση αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία», τόνισαν οι συμμετέχοντες στο EEF, αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που οξύνεται.
Ηδη, σήμερα, οι χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» – αν και πρόκειται για ρευστό όρο – αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι χώρες των BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό αποτυπώνεται και στη χρήση των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς των BRICS κατά περίπου 65% – σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το δολάριο και να απεξαρτηθούν αυτές οι καπιταλιστικές οικονομίες από κυρώσεις των ΗΠΑ.
Αλλά και όποιο «παράθυρο» για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία αφήνει ανοιχτό η Μόσχα, αφορά προτάσεις «ειρήνης» και διαμεσολάβηση από Κίνα, Βραζιλία, Ινδία.
Οι αγωγοί «κοιτούν» προς την Ανατολή
Ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας να αναπληρώσει τις απώλειες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άλλες αγορές του κόσμου, αναπτύχθηκε σε πολλές συζητήσεις στο φετινό EEF.
Αντί για την Ευρώπη, η Ρωσία θα κλιμακώσει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είπε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι το ρωσικό σχέδιο για εφοδιασμό της Κίνας με φυσικό αέριο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το 2025, ο αγωγός «Power of Siberia 1», που παραδίδει αέριο στην Κίνα, θα φτάσει στο μάξιμουμ της χωρητικότητάς του, στα 38 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Επίσης, μελετώνται και άλλες διαδρομές παροχής αερίου.
Θα ξεκινήσει επίσης η διαδρομή της Απω Ανατολής προς την Κίνα για 10 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον αερίου.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2», ο οποίος, μέσω της Μογγολίας, θα μεταφέρει στην Κίνα μέχρι και 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο. Ο αγωγός αυτός ήταν ίσως ο σημαντικός λόγος για την επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία την περασμένη βδομάδα.
Το έργο καθυστερεί καθώς τόσο η Κίνα, όσο και η Μογγολία προσπαθούν να διαπραγματευτούν την πιο συμφέρουσα τιμή. Εκτός από αυτό, όμως, η Μογγολία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει συμπεριλάβει το έργο στο τετραετές εθνικό σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το 2028, κάτι που θορύβησε τη Μόσχα. «Τρίτες χώρες», όπως οι ΗΠΑ, φέρεται να ασκούν πίεση και επιρροή στη Μογγολία να μην προχωρήσει τον αγωγό, ενώ η Μόσχα δεν αποκλείει τελικά να παρακάμψει το μογγολικό έδαφος.
Ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» θα αποκαταστήσει τους όγκους προμήθειας φυσικού αερίου τόσο μέσω νέων αγορών όσο και στην εγχώρια αγορά λόγω της ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, τονίστηκε στο Φόρουμ. Σε πολλές περιοχές της Απω Ανατολής δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή φυσικού αερίου και η «Gazprom» σχεδιάζει να ενώσει το ευρωπαϊκό τμήμα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και το τμήμα της Απω Ανατολής, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες ροές.
Επιπλέον η Ρωσία αναπτύσσει υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αρκτική και αλλού, με διακηρυγμένο στόχο να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά LNG αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ.
Η Μόσχα δεν αποκλείει εξάλλου την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Απω Ανατολή.
Η Μέση Ανατολή στο «κάδρο»
Στο κάδρο του ανταγωνισμού στην Ενέργεια μπήκε στο EEF και η Μέση Ανατολή.
Το Ιράν – βασικός «σύμμαχος» της Κίνας και της Ρωσίας – έχει ζητήσει από τη Ρωσία να το προμηθεύσει φυσικό αέριο.
«Το Ιράν μάς ζητάει προμήθειες εδώ και πολύ καιρό. Λοιπόν, είναι και αυτό ένα πολύ βολικό μέρος για εμάς, το χωράφι είναι κοντά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αρκετά εφικτό έργο, εννοώ ότι οι αγορές είναι τεράστιες. Και υπάρχει μια τεράστια ανάγκη στις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Γενικότερα οι συμπράξεις μεταξύ των ομίλων Ιράν – Ρωσίας στην Ενέργεια έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Πυρηνική ενέργεια, πρώτες ύλες και εμπόριο
Οσον αφορά τις πρώτες ύλες και τους εμπορικούς δρόμους, η ρωσική Απω Ανατολή μπορεί να διασφαλίσει στην καπιταλιστική Ρωσία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και θα προχωρήσουν έγκαιρα οι αντίστοιχες επενδύσεις. Ολα αυτά, βέβαια, αποτελούν πεδίο σκληρού ανταγωνισμού που οδηγεί και σε πολεμικές συγκρούσεις.
Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει κυριαρχία στους πόρους της «για την αδιάλειπτη παροχή» προσιτών καυσίμων και πρώτων υλών στη χώρα, επισημάνθηκε στο Φόρουμ.
Η Απω Ανατολή έχει δυνατότητες εξερεύνησης και εξαγωγής τιτανίου, λιθίου, νιοβίου, σπάνιων γαιών και άλλων πόρων απαραίτητων για τις νέες και «πράσινες» τεχνολογίες, για την «οικονομία του μέλλοντος».
Το υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας έχει σχηματίσει μια λίστα με 329 «πολλά υποσχόμενες τοποθεσίες για γεωλογική εξερεύνηση» στην Απω Ανατολή έως το 2030.
Ενα κοινό επενδυτικό σχέδιο Ρωσίας και Κίνας για την ανάπτυξη του νησιού Bolshoy Ussuriysky στην περιοχή Khabarovsk αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, επένδυση που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Πεκίνο τον Μάη.
Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλων συγκροτημάτων logistics στην περιοχή, νέα σημεία ελέγχου στα κρατικά σύνορα και την επέκταση του οδικού δικτύου.
Επιπλέον, η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα έργο για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για πολιτικούς σκοπούς στην Απω Ανατολή, ενώ εκσυγχρονίζει και κάνει διπλής τροχιάς τη σιδηροδρομική γραμμή Baikal – Amur (BAM) για ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων.
Ε. Μ.
Πηγή : Ριζοσπάστης 7 – 8 / 9 – 2024
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Ραμστάιν
Επαφές Ζελένσκι στην Ευρώπη όπου ζητά έγκριση για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους
NATO |
Από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών υπουργών Αμυνας για την Ουκρανία |
Συνάντηση για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας είχαν την Παρασκευή στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επέμεινε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να αγνοήσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας και να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους.
«Χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα των εταίρων μας και τα μέσα για να σταματήσουμε τη ρωσική εναέρια τρομοκρατία», ανέφερε και υπογράμμισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να φτάσουν στον ουκρανικό στρατό όλα τα όπλα που έχουν εξαγγελθεί, να προμηθεύσουν όλοι οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και, τέλος, να επιτρέψουν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
«Πρέπει να έχουμε τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς όχι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στο ρωσικό έδαφος, ώστε η Ρωσία να έχει κίνητρο να επιδιώξει την ειρήνη», ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της «Ομάδας Επαφής», στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 χώρες.
Ηταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι συμμετείχε διά ζώσης στη συγκέντρωση των υπουργών Αμυνας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν.
Στη συνέχεια είχε συνομιλίες στη Φραγκφούρτη με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τον υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν. Επόμενος προορισμός του Ζελένσκι μετά τη Γερμανία είναι ένα διεθνές φόρουμ στην Ιταλία, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 650 συστήματα ελαφρών πυραύλων πολλαπλών ρόλων (Light Multirole Missile, LMM) αξίας 192 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες μέσα στο 2024, ενώ τον Αύγουστο ο Ζελένσκι είχε «διαμαρτυρηθεί» για την επιβράδυνση των βρετανικών παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας.
Οι «πολύ ευπροσάρμοστοι» πύραυλοι κατασκευάζονται από τον γαλλικό όμιλο «Thales» στο εργοστάσιό του στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, και μπορούν να εκτοξεύονται από διάφορες πλατφόρμες, χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες, πλήττοντας στόχους στο έδαφος καθώς και στους αιθέρες, ανάμεσά τους και drones.
Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου. Μεταξύ άλλων έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό πυραύλους «Storm Shadow», εκατοντάδες πυραύλους LMM και ουλαμό 14 αρμάτων μάχης «Challenger 2».
Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε επίσης ότι θα προμηθεύσει πυρομαχικά για το πυροβολικό, αξίας 356 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας τους επόμενους μήνες.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει άλλα 12 αυτοκινούμενα χόβιτζερ στην Ουκρανία, που θα προέλθουν από τη βιομηχανία και όχι από τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας. Ακόμα ο υπουργός Αμυνας του Καναδά, Μπιλ Μπλερ, ανέφερε ότι η χώρα του σχεδιάζει να στείλει 80.840 πλεονάζουσες μικρές ρουκέτες αέρος – εδάφους στην Ουκρανία καθώς και 1.300 εκρηκτικές κεφαλές τους ερχόμενους μήνες.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε αρχικά τη μεταφορά 2.160 ρουκετών CRV7 τον Ιούνη. Κάθε ρουκέτα CRV7 μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί με διάφορους τρόπους για να πλήττουν κτίρια, άρματα μάχης ή στρατιώτες.
ΝΑΤΟ: Εξαιτίας της Κίνας δεν ηττάται η Ρωσία
Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρέθηκε για ακόμη μια φορά η συνεργασία Κίνας – Ρωσίας σε στρατηγικούς τομείς, που φαίνεται να είναι καθοριστική.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Κίνα να πάψει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η βοήθεια από το Πεκίνο είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τη συνέχιση του πολέμου.
«Η Κίνα έχει φθάσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», είπε, εξηγώντας ότι μέσω εξαγωγών κρίσιμων εξαρτημάτων και άλλων υλικών, «η Κίνα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να παραχθούν πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία».
Την ώρα που το ΝΑΤΟ παρέχει σχεδόν το σύνολο των όπλων και των πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η συνεχής τροφοδότηση του «παράνομου πολέμου της Ρωσίας» στην Ουκρανία από το Πεκίνο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντα και στη φήμη του.
Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ BRICS
«Δεν είναι πρόβλημα το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ»
Η Αγκυρα κλιμακώνει το παζάρι με «Ανατολή» και «Δύση», με πολύπλευρες συνέπειες και για τις ισορροπίες στη Μεσόγειο
«
Οταν η κυβέρνηση μιας χώρας λέει πως κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα, θεωρώ ότι βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με τα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στους BRICS, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RBC, είπε ότι αν και η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, «δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει σε χώρες που είναι μέλη ορισμένων οργανισμών να έχουν σχέσεις με τους BRICS», αναδεικνύοντας τις προσδοκίες που δημιουργεί στη Μόσχα (και όχι μόνο) το παζάρι που η Αγκυρα επιδιώκει με «Δύση» αλλά και «Ανατολή».
Με φόντο τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», ο Λαβρόφ επέκρινε όσους δίνουν «σαφή οδηγία προς την Τουρκία που λέει ότι εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις» και κατηγόρησε τη «Δύση» για «πρακτικές ναζισμού».
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της Μόσχας και γενικά των BRICS είναι «να εξορθολογίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μελών των BRICS και των χωρών που δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για να συνεργαστούν με την ένωση αυτή. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 30 τέτοιες χώρες. Αυτό είναι μια πραγματική αντανάκλαση της πολυπολικότητας».
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει στο Καζάν τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, από 20 έως 24 Οκτώβρη, όπου έχει κληθεί να πάρει μέρος και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι BRICS συγκροτήθηκαν το 2006 από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, ενώ το 2010 προσχώρησε και η Νότια Αφρική. Στην περσινή Σύνοδο ακολούθησε η επίσημη ένταξη και του Ιράν, ενώ αντίστοιχη πορεία έχει δρομολογηθεί για Αίγυπτο, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σκληρό παζάρι της Αγκυρας για τη Μεσόγειο
Ολα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη οξύνει το παζάρι για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» την Παρασκευή μετέδωσε ότι «τελικός στόχος με την Αίγυπτο είναι η συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ σε δικό του ρεπορτάζ, το HABER GLOBAL σημείωσε ότι η συμφωνία που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα «έγινε την περίοδο που οι δικές μας σχέσεις δεν ήταν καλές με την Αίγυπτο», συμπληρώνοντας ότι όπως η Τουρκία δεν έχασε χρόνο για να «κλείσει» ενεργειακές συνεργασίες με τη Λιβύη, αντίστοιχα θα προτάξει τώρα να κάνει και με την Αίγυπτο.
Ο ακαδημαϊκός και συνεργάτης της «δεξαμενής σκέψης» SETA Μουράτ Ασλάν δήλωσε ότι «η υπογραφή συμφωνίας (της Αιγύπτου) με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου αντί για την Τουρκία προκάλεσε και την απώλεια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (…) Η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να καθίσει και να συζητήσει με τη Λιβύη και την Τουρκία. Τώρα, μια επιλογή είναι η Αίγυπτος να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες με τους Ελληνοκυπρίους και τους Ελληνες. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τραβήξουμε μια γραμμή σε περιοχές που δεν είναι σε αμφισβήτηση με την Τουρκία, διατηρώντας τες. Αυτό φαίνεται λογικό για την Αίγυπτο αυτήν τη στιγμή. Εάν πρόκειται να αποτραπούν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υποστηρικτών της και της Τουρκίας, τότε πρέπει να γίνει μια συνολική συμφωνία. Το συμφέρον της Αιγύπτου τώρα είναι να συνάψει μια συμφωνία που θα μεγιστοποιήσει την υπάρχουσα αποκλειστική οικονομική ζώνη…».
ΚΕΝΥΑ
Φονική πυρκαγιά σε Δημοτικό Σχολείο
Τουλάχιστον 17 μαθητές ενός Δημοτικού Σχολείου στην πόλη Νιέρι της Κένυας κάηκαν ζωντανοί από φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον κοιτώνα του οικοτροφείου.
Αλλοι 14 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Ακαδημία Χιλσάιντ Ενταράσα» μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε παρακείμενο νοσοκομείο.
Η τραγωδία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος ζήτησε άμεσα τη διενέργεια έρευνας για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, που θύμισε εκείνη που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβρη του 2017 σε σχολείο του Ναϊρόμπι με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 μαθητών.
ΑΛΓΕΡΙΑ
Προεδρικές εκλογές το Σάββατο
Προεδρικές εκλογές γίνονται το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην Αλγερία. Επικρατέστερος υποψήφιος εμφανίζεται ο 78χρονος Πρόεδρος (από τον Δεκέμβριο του 2019) Αμπντελματζίντ Τεμπούν, έναντι του 57χρονου ισλαμιστή Αμπντελαλί Χασάνι Σαρίφ του «Κινήματος για μια Κοινωνία Ειρήνης» (MSP) και του 41χρονου σοσιαλδημοκράτη δημοσιογράφου Γιουσούφ Αουσίς, ο οποίος ηγείται του «Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων» (FFS).
Ο Τεμπούν, που είχε εμφανιστεί ως δήθεν εναλλακτική στον επί χρόνια Πρόεδρο A. Μπουτεφλίγκα ενώ ήταν βασικός συνεργάτης του, ειδικά μετά το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη μείωση των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εξασφάλισε συμβόλαια για τα αλγερινά μονοπώλια υδρογονανθράκων με χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Ετσι τα έσοδα του κράτους αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση του στρατού, που στηρίζει τον Τεμπούν, και οι στρατιωτικές δαπάνες από 10 δισ. δολάρια όπου ήταν το 2022 έφτασαν τα 22 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, παρά τον τεράστιο πλούτο της χώρας που καρπώνεται η αστική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Ταυτόχρονα, διάφορες μετρήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει απογοητευτεί και ενδεχομένως η αποχή να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Δ.Ο.
Πηγή : Ριζοσπάστης 7 – 8 / 9 – 2024