Από μέρα σε μέρα
Πλευρίτωσαν
Σαν «σκιάχτρο» αξιοποιείται ο Τραμπ στη χώρα μας και στην υπόλοιπη ΕΕ, ώστε ακόμα πιο αποφασιστικά να ξεπλένεται το …άλλο μισό της αντιδραστικής ατζέντας του ιμπεριαλισμού: Οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ και οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, που πλασάρονται σαν «θεματοφύλακες» της «δημοκρατίας», στο όνομα των «δυτικών αξιών», οι οποίες απειλούνται τάχα από «αλλοπρόσαλλους» και «απρόβλεπτους» ηγέτες σαν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η προπαγάνδα τους αυτή επιχειρεί να θολώσει τη μεγάλη εικόνα, ότι κάθε «σταθμός» στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ γίνεται πάνω στις ίδιες ράγες: Της θωράκισης του αμερικανικού κεφαλαίου απέναντι στην αμφισβήτηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας του από την Κίνα. «Ο Τραμπ-ούκος του άγριου καπιταλισμού» έγραφε για παράδειγμα το «ΠΡΙΝ» την περασμένη Κυριακή στο πρωτοσέλιδό του, αναπαράγοντας το «σοκ και δέος» που εδώ και μια βδομάδα καλλιεργούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Μια ρητορική που αντικειμενικά ρίχνει «νερό στον μύλο» της στοίχισης με «μη τραμπούκους», τάχα «ήπιους», μέχρι και …ειρηνοποιούς του αμερικανικού και διεθνούς ιμπεριαλισμού. Αλλά τα «χούγια» είναι γνωστά πια: «Βήχει» η σοσιαλδημοκρατία; Πλευριτώνονται τα διάφορα «ρεύματα» που την γυροφέρνουν…
Πηγή : Ριζοσπάστης 13 – 11 – 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανή , μαχητική έκφραση της ανόδου των ταξικών αγώνων , για τη ζωή που μας αξίζει , στο δρόμο της ανατροπής
Αποσπάσματα από την εισήγηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Την εισήγηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς την Πανελλαδική Σύσκεψη παρουσίασε ο Γιώργος Πέρρος, ο οποίος ξεκίνησε θυμίζοντας τις συνθήκες ίδρυσης του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι η σύσκεψη «πραγματοποιείται 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, γεγονός που συνέπεσε με τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας ενάντια στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Πριν από 25 χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές που συγκροτήσαμε το ΠΑΜΕ απορρίψαμε τη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, της υποταγής στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την προώθηση του φτηνού κι “ευέλικτου” εργαζόμενου.
Απορρίψαμε το κριτήριο της “ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων” που προωθούνταν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από τα αστικά κόμματα, την ΕΕ, την ETUC, τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Απορρίψαμε τη λογική ότι η εργασία είναι κόστος. Δεν είναι κόστος, είναι η κύρια παραγωγική δύναμη.
(…) Κρατήσαμε τις αρχές της ταξικής πάλης που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ιστορίας, τον στόχο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όχι μόνο στα καταστατικά των σωματείων μας, αλλά στον προσανατολισμό της δράσης μας. Κόντρα στη γραμμή της “συνεργασίας των τάξεων”, της “κοινωνικής συνοχής” του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που οδηγεί σε συμβιβασμό με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία των καπιταλιστών».
Προετοιμάζουμε τη δική μας αντεπίθεση απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα
Κύριος στόχος της Πανελλαδικής Σύσκεψης, σημείωσε, «είναι μπροστά στον πόλεμο που κλιμακώνεται και απειλεί ζωές, μπροστά στη νέα οικονομική κρίση ή την αναιμική ανάπτυξη, να καθορίσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά και στέρεα τη δική μας αγωνιστική γραμμή υπεράσπισης της ζωής του λαού, να θέσουμε το δικό μας δίλημμα: “Ανάπτυξη για ποιον;”.
Οχι μόνο να μη συμβιβαστούμε αλλά και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Συζητάμε την πείρα των αγώνων μας με το μάτι στραμμένο στο αύριο, στο πώς θα αποκτήσουμε ενιαίο βηματισμό ώστε τα συνδικάτα, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση.
Που σημαίνει πολύ συγκεκριμένα να μπούμε μπροστά ώστε να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και ισχυρό κίνημα, με κορμό τα εργατικά συνδικάτα, τις αγωνιστικές συσπειρώσεις στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, τους συλλόγους και τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των αγροτών, τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας. Να καταδικαστούν πολιτικά οι υπεύθυνοι για την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Να μη γίνουν τα παιδιά μας κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στους λαούς της Μέσης Ανατολής, σ’ όλα τα θύματα των πολέμων.
Ταυτόχρονα, να χαράξουμε πιο συγκεκριμένα τις διεκδικήσεις μας για ζωή με δουλειά και δικαιώματα.
Να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα πώς η πάλη μας θα προσανατολιστεί, θα συγκεκριμενοποιηθεί, θα οργανωθεί για να μπει ξανά αποφασιστικά στα αιτήματά μας ο σταθερός εργάσιμος χρόνος, το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Αυτό που το 1886 ήταν ώριμη κατάκτηση για τους εργάτες, το 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο, σήμερα, το 2024, για τους καπιταλιστές θεωρείται τροχοπέδη για την ανάπτυξη των κερδών τους.
Αποκτά μεγάλη σημασία η πάλη για να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα μεγάλο μαχητικό, μαζικό πανελλαδικό κίνημα για τις Συλλογικές Συμβάσεις με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν θέλουμε να κατακτήσουμε να μπει φραγμός στην ένταση του αίσχους της εκμετάλλευσης, από την κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού οικοδομήματος που εμποδίζει ακόμα και τη διεκδίκηση της τιμής της εργατικής δύναμης (…)
Ο προσανατολισμός μας και το σύνθημά μας μπροστά στην απεργία στις 20 Νοέμβρη, “Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία”, αποτυπώνει τον κορμό της πάλης μας (…)
Εχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε. Αυτό απέδειξε το απεργιακό μέτωπο που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες βδομάδες σε μια σειρά από κλάδους (…) Ο στόχος μας είναι να ενωθούν όλα αυτά τα μέτωπα στους κλάδους σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι στις 20 Νοέμβρη και να ανοίξει με την επιτυχία της απεργίας νέος δρόμος για την κλιμάκωση ενός μαζικού αγωνιστικού ξεσηκωμού σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά.
Τις επόμενες μέρες πρέπει να σημάνει συναγερμός με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Ούτε λεπτό δεν πρέπει να πάει χαμένο. Κάθε συνδικάτο να αναλάβει την ευθύνη προετοιμασίας, οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας. Ολοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που θα βάλουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Να αντιμετωπίσουμε την ύπουλη, υπονομευτική δράση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».
Βήματα ανασύνταξης του κινήματος
«Μετράμε τα βήματα που έχουν γίνει στον μεγάλο στόχο για την ανασύνταξη του κινήματος που θέσαμε στη Δραπετσώνα το 2022.
— Στη μαζικοποίηση των συνδικάτων.
— Στην ισχυροποίηση της δράσης τους.
— Θέτουμε νέους στόχους αλλαγής συσχετισμών με κριτήριο την πραγματική οργάνωση των εργατών, ενάντια στα εκφυλιστικά φαινόμενα που συναντήσαμε τα προηγούμενα χρόνια σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, στα ίδια τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, (…)
— Να δυναμώσουν ο συντονισμός και η συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα πόλεων και υπαίθρου για τα κοινά μας δικαιώματα και τις ανάγκες μας.
Αυτόν τον χαρακτήρα επιδιώκουμε να έχει η σύσκεψή μας, να γίνει πλούσια συζήτηση για το πώς μπορεί να αλλάξει συνολικά αυτή η κατάσταση, τα βήματα που έγιναν σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς να γενικευτούν, να γίνουν παράδειγμα για όλους! Η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη είναι μια πρώτη απάντηση, όμως δεν θα μείνουμε σε αυτό».
Σε έναν κόσμο που βράζει από οργή και αγανάκτηση
Στη συνέχεια περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και όσα συμβαίνουν γύρω τους. «Ζούμε», είπε, «σε έναν κόσμο που βράζει από τις συνέπειες νέων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλλά και σε έναν κόσμο που βράζει από την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, που δεν αντέχουν να μετρούν άλλα θύματα.
(…) Στην Ισπανία η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση Σάντσεθ μαζί με τη “δεξιά” τοπική διοίκηση της Βαλένθια άφησαν τον λαό απροστάτευτο! Και μάλιστα απέναντι σε ένα φαινόμενο που είχε προβλεφτεί και φτάσαμε να έχουμε πάνω από 200 νεκρούς και άγνωστο πόσους αγνοούμενους!
Τέτοια εγκλήματα έχουμε ζήσει πολλά στη χώρα μας όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα, στα Τέμπη. Οπως ακριβώς έγινε και στη Θεσσαλία πέρσι με τον “Ντάνιελ”. Επιβεβαιώνει ότι για το κεφάλαιο η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι κόστος, δεν την υπολογίζουν. Γι’ αυτό άλλωστε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ αντί για μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, τους απένειμε το παράσημο της απόλυσης και της καταστολής, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ακρίβεια, τα χρέη, οι πλειστηριασμοί, οι κίνδυνοι από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η προστασία από φυσικά φαινόμενα, αλλά και η έλλειψη σταθερότητας στη δουλειά, τα ακανόνιστα ωράρια, η ημιαπασχόληση, η εποχική απασχόληση, η ανεργία, όλα αυτά υπάρχουν λόγω της εκμετάλλευσης που γίνονται κέρδη για λίγους και όχι γιατί δεν υπάρχουν πόροι, όχι γιατί δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, όπως ειρωνικά μας λένε.
Εχουμε συνείδηση ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο – ίσως και απότομα – για τους λαούς, όπως και στη χώρα μας (…) Αλλωστε τα σημάδια στην οικονομία της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών το επιβεβαιώνουν. Αυτή η φάση συνοδεύεται σε όλα αυτά τα κράτη, μαζί και στη χώρα μας, με αντεργατικές ρυθμίσεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στον εργάσιμο χρόνο, στους μισθούς, γενικά σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων στις χώρες αυτές. Αλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που βγαίνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους, αντίστοιχα οι αγρότες και η νεολαία.
Η πείρα των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα δείχνει ότι είτε σε φάση ανάπτυξης των κερδών των μονοπωλίων είτε σε φάση κρίσης οι χαμένοι είμαστε εμείς (…) Με την εμφάνιση της πανδημίας, μας άφησαν απροστάτευτους, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις υποδομές της δημόσιας Υγείας. Τότε μας έλεγαν να κάτσουμε σπίτι, “να λογαριαστούμε μετά”, να μη μιλάμε και ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ανάπτυξη που θα μοιραζόταν “δίκαια”.
Και πριν ακόμα αρθούν οι περιορισμοί στην κοινωνική ζωή δήθεν για λόγους προστασίας της υγείας, ψήφισαν μέσα στην πανδημία τον νόμο Χατζηδάκη που επιβάλλει το 10ωρο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και βάζει στο στόχαστρο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επειτα ο νόμος της ΝΔ, νόμος Γεωργιάδη, που νομιμοποιεί τη δουλειά έως και 13 ώρες τη ημέρα, 6 μέρες τη βδομάδα.
Ολα αυτά τα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν!», με τα κέρδη τους να προέρχονται «από την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργασίας, η οποία βαθαίνει και θωρακίζεται με την ψήφιση και την εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων κι υπηρεσιών, την άμεση κι έμμεση χρηματοδότηση ομίλων από την αφαίμαξη του λαού.
Κάθε χρόνο μειώνονται οι δαπάνες για τις ανάγκες του λαού και αυξάνονται οι φόροι για να διοχετεύονται με προγράμματα επιδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Ενταση της επίθεσης κεφαλαίου – κυβερνήσεων
Μιλώντας για τις νέες μάχες του επόμενου διαστήματος επισήμανε:
«– Η κυβέρνηση της ΝΔ μονιμοποιεί με νέο μηχανισμό (ηλεκτρονικό αλγόριθμο), τον άθλιο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που κατάργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (…)
— Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με βάση και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για το επόμενο διάστημα, είναι για άλλη μια φορά το ασφαλιστικό σύστημα (…)
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Βελόπουλου και η Νέα Αριστερά αυτά τα έχουν ψηφίσει. Αυτή η στρατηγική συμφωνία εκφράζεται και στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που απαρτίζονται από κεντρικά συνδικαλιστικά στελέχη αυτών των δυνάμεων, οι οποίες πρωταγωνιστούσαν στην πολιτική κι ιδεολογική προώθησή της με τους “κοινωνικούς διαλόγους” για τον μετριασμό των κοινωνικών αντιδράσεων πολύ πριν από τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν τα κόμματά τους.
— Ολες αυτές οι εξελίξεις διεξάγονται στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία που τις πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους, με ολόκληρες γενοκτονίες, με τεράστια κύματα προσφύγων και μεταναστών.
Απαιτείται να δυναμώσουν αποφασιστικά η πάλη των συνδικάτων και των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο με όποια μορφή και αν συμμετέχει (…) Να σταματήσουν οι διώξεις του δόκιμου αξιωματικού και των Ελλήνων στρατιωτών που εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου».
Σημαντικές μάχες που φέρνουν στην επιφάνεια νέες δυνατότητες
Τόνισε ότι η συσσωρευμένη πείρα των αγώνων που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύει τη δυνατότητα να δυναμώσει η αναμέτρηση με την πολιτική των μονοπωλίων. Και έκανε έναν μίνι απολογισμό των μαχών που δόθηκαν παρά τις δυσκολίες λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Τέτοιες μεγάλες και σημαντικές μάχες ήταν:
— Οι μεγάλες απεργίες ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με τρεις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες να γίνονται χωρίς τη στήριξη της ΓΣΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια. «Μαζί», είπε, «αχρηστεύσαμε διατάξεις, αφήσαμε στα χαρτιά την επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας με τη στάση οργανωμένης απειθαρχίας (…)
— Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη απέδειξαν τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
— Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι φωτεινό παράδειγμα που σηματοδοτεί την απόφαση των εργαζομένων ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια (…)
— Κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ολοι για έναν κι ένας για όλους» στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις αγωνιστικά παραδείγματα, όπως των λιμενεργατών του Πειραιά, των διανομέων της «efood», των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων της Καβάλας, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής.
— Συνεχίσαμε τη διεκδίκηση για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς, σε κλάδους (…)
— Δώσαμε μεγάλη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, σώθηκαν εκατοντάδες σπίτια φτωχού λαϊκού κόσμου, τραντάχτηκαν λαϊκές γειτονιές και πόλεις από μαζικότατες συγκεντρώσεις (…)
— Μαζί με τους φορείς του λαϊκού κινήματος δίνουμε τις μάχες για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας (…).
— Σταθήκαμε πλάι πλάι με τους φοιτητές (…) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεχίζουμε.
— Μαζί σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλον, βρεθήκαμε στον αγώνα με τους φυσικούς μας συμμάχους, αγρότες, επαγγελματίες, για να αντιμετωπίσουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που μας αφήνει ανοχύρωτους μπροστά στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές (…)
Στα αδέρφια μας στην Τουρκία για να σταθούν όρθιοι μετά τον καταστροφικό σεισμό και παντού, όπου το επιλεκτικά ανίκανο κράτος αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος των φυσικών καταστροφών.
— Δώσαμε μεγάλη μάχη για τη στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες (…)
— Σταθήκαμε δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, για να έχουν εκείνοι ένα αξιοπρεπές εισόδημα και εμείς ποιοτικά και φτηνά προϊόντα (…)
Κρίσιμα συμπεράσματα από τους αγώνες που δόθηκαν
Σε αυτές τις συνθήκες διαπιστώσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να αντιμετωπίσουμε ενεργητικά τις δυσκολίες. Διαπιστώσαμε ξανά στην πράξη τα μεγάλα εμπόδια που βάζει ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης. Διαπιστώσαμε τον ρόλο που παίζουν οι προδοτικές για τα συμφέροντά μας ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στο επίπεδο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Βρέθηκαν απέναντι σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και στήριξαν απροσχημάτιστα την κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα.
(…) Περισσότερες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα, επενδύοντας στην οργάνωση και στο μεγάλο όπλο του ταξικού προσανατολισμού. Επιβεβαιώνεται ότι ο προσανατολισμός της πάλης είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μετρήσουμε περισσότερα αποτελέσματα, περισσότερες νικηφόρες μάχες.
Αυτοί οι αγώνες είχαν σημαντικές κατακτήσεις γιατί είχαν πλατιά στήριξη και τεράστια αλληλεγγύη απ’ όλο τον λαό, είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Πέτυχαν γιατί καταφέραμε να γίνουν κέντρο συντονισμού κι αλληλεγγύης σε επίπεδο πόλης και περιοχής, σε επίπεδο κλάδου, πανελλαδικά. Βγήκαν από τα όρια του χώρου και του κλάδου τους και μπήκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και τους νόμους των κυβερνήσεων.
Δημιουργούνται οι συνθήκες για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα
Τα παραπάνω δείχνουν ότι «αντικειμενικά δημιουργούνται συνθήκες μέσα στους χώρους δουλειάς για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης.
Ξεσπούν αγώνες μαχητικοί που αφήνουν το αποτύπωμά τους, έχουν μικρές νίκες μεγάλης σημασίας. Είναι αγώνες που με την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων κατακτούν σωστό προσανατολισμό, γεννάνε και πολλαπλασιάζουν την οργάνωση, τις μαζικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Δημιουργούνται νέα σωματεία σε εργασιακούς χώρους, όπου δεν υπήρχαν, μαζικοποιούνται τα υπάρχοντα σωματεία ιδιαίτερα με νέους σε ηλικία εργαζόμενους και με μετανάστες.
Τέτοια σωματεία που γεννήθηκαν μέσα στις μάχες είναι στο Ελληνικό, στην «efood» και στη «Wolt», στην Teleperformance, σε μεγάλα εργοστάσια τροφίμων όπως στη ΔΕΛΤΑ και όλα είναι σήμερα εδώ, μαζί μας! Αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι ακόμα και ένας πρωτοπόρος εργαζόμενος – οργανωτής να υπάρχει μέσα σε έναν χώρο δουλειάς μπορεί να τραβήξει πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων στην οργάνωση και στον αγώνα (…).
Προειδοποίησε ότι «θα δυναμώσει ξανά η προσπάθεια να εγκλωβιστεί η λαϊκή αγανάκτηση στα όρια της κοινοβουλευτικής εναλλαγής», να κυριαρχήσει η αυταπάτη πως «η πορεία της ευημερίας του λαού μας κρίνεται από την πορεία ευημερίας των καπιταλιστικών κερδών και εμείς πρέπει να αρκούμαστε από τα ψίχουλα των καπιταλιστών που πέφτουν από το τραπέζι».
Στην αντίθετη κατεύθυνση, «εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε και να φωτίζουμε το γιατί οι σύγχρονες ανάγκες μας δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ολοκληρωτικά αν δεν χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Κρίσιμο ζήτημα η ενίσχυση του ΠΑΜΕ και η αλλαγή του συσχετισμού
Υπογράμμισε ότι αποτελεί «κρίσιμο ζήτημα η ενίσχυση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις και η αλλαγή του συσχετισμού δυναμεων. Στη συνέχεια επισήμανε ότι η αντιπαράθεση στα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αφορά τον προσανατολισμό των συνδικάτων, την απαλλαγή των συνδικάτων από τον θανάσιμο εναγκαλισμό κράτους κι εργοδοτών.
«Η διαφορά είναι εμφανής», σημείωσε, «κάνοντας τη σύγκριση του πριν και του μετά από την αλλαγή συσχετισμών σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και σωματεία, όπως αυτά της Πάτρας, της Εύβοιας, των Τρικάλων, της Κέρκυρας, του Πειραιά και αλλού, σε Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως μεγάλα σωματεία νοσοκομείων, συλλόγων εκπαιδευτικών, τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Δημοσίου, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, όπου το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ βγήκε πρώτη δύναμη κατακρημνίζοντας την κυβερνητική παράταξη!
Γι’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην ίδρυση σωματείων σε όλες τις περιοχές, όπου δεν υπάρχουν, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, στην αλλαγή συσχετισμών με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στα υπάρχοντα. Στους κλάδους της Ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του λιανικού εμπορίου.
Απευθύνουμε πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που προχωρούν σε συνέδρια και αρχαιρεσίες τους επόμενους μήνες!».
Μαζικοποίηση και ζωντάνεμα της δράσης
Ακόμα τόνισε ότι για την μαζικοποίηση των συνδικάτων είναι κρίσιμο ζήτημα η αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, οι οποίοι «αντικειμενικά αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης της Ελλάδας (…)
Αντίστοιχο κρίσιμο ζήτημα είναι η μαζικότερη συμμετοχή γυναικών στα συνδικάτα, η ανάδειξή τους στις διοικήσεις των συνδικάτων (…)
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την αδράνεια και την άσχημη λειτουργία πολλών συνδικάτων (…) Το ζωντάνεμα της δράσης των σωματείων, η συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων και επιτροπών από δραστήριους αγωνιστές, οι συλλογικές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες, το μάζεμα των συνδρομών και οι εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση των συνδικάτων είναι πρώτο μέλημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Χωρίς τέτοια δουλειά δεν μπορούμε να μιλούμε για ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».
Ενίσχυση της κοινής δράσης με τους συμμάχους της εργατικής τάξης
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής δράσης με τους μαζικούς φορείς των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, τις γυναίκες και τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών σημείωσε:
«Τα τρία χρόνια που πέρασαν δυνάμωσε το ποτάμι της κοινής δράσης λαϊκών στρωμάτων και αλληλεγγύης στους μεγάλους αγώνες, στην πάλη για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία του λαού από τις φυσικές καταστροφές, στις συγκρούσεις για να μην ξεσπιτωθούν φτωχές λαϊκές οικογένειες, στον αγώνα για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Αυτοί οι αγώνες είχαν τεράστια συμβολή για να αναπτερωθεί το ηθικό των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την αντιλαϊκή πολιτική και την εγκατάλειψη. Να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση, ο συντονισμός, η αλληλεγγύη. Φανερώθηκαν οι αστείρευτες δυνατότητες του λαϊκού αγώνα, η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια. Δυνάμωσε ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη λαϊκών τμημάτων προς τα εργατικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ και την κοινή δράση.
Επιβεβαιώθηκε πρώτα και κύρια η συμβολή της οργανωμένης εργατικής τάξης, η καταλυτική παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων και ιδιαίτερα των τοπικών Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ώστε ο αγώνας να βάλει στο επίκεντρο τις πραγματικές αιτίες που καταδυναστεύουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων», να επεξεργαστεί τα κατάλληλα συνθήματα, να προβάλει τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και την προοπτική για να ζήσει ο λαός καλύτερα.
«Το παράδειγμα αυτών των αγώνων δείχνει τον δρόμο που πρέπει το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουμε, όλα τα συνδικάτα. Κυρίως δείχνουν τον προσανατολισμό που πρέπει να κρατηθεί, να δυναμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για τη συμμαχία με τα υπόλοιπα κινήματα. Με επεξεργασμένο πλαίσιο διεκδικήσεων με βάση τα κοινά προβλήματα που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη».
Ελπιδοφόροι αγώνες «από τα κάτω»
Για τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε πολλές χώρες του κόσμου τόνισε ότι αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός, όπως και ότι «στις περισσότερες κινητοποιήσεις ηγούνται συνδικάτα και μαζικοί φορείς “από τα κάτω”, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, σωματεία επιχειρήσεων και κλάδων, κάποια εκ των οποίων είναι και μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU). Ηγούνται σωματεία που φτιάχτηκαν μέσα στη φωτιά της μάχης (…)
Αυτές οι κινητοποιήσεις έγιναν κατά κύριο λόγο κόντρα στις πανεθνικές συνομοσπονδίες των εργαζομένων, κόντρα στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC) που είναι όργανα του κεφαλαίου (…)
Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για την ενίσχυση και τη διεύρυνση του ταξικού, του αντικαπιταλιστικού, του διεθνιστικού αγώνα της εργατικής τάξης».
Ολοκλήρωσε τονίζοντας: «Φωνάζουμε δυνατά το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλες συγκρούσεις και αναμετρήσεις και αποτελεί τη σημαία του ΠΑΜΕ. “Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!“».
Μεγάλη η διεθνής απήχηση, συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο στην Αθήνα
Δυναμώνει η κοινή δράση των εργατών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου | Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου
Ο πρόεδρος της ΠΣΟ στο βήμα της Σύσκεψης |
Με συνθήματα, υψωμένες γροθιές και θερμά χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί στον χώρο της Σύσκεψης, το πρωί του Σαββάτου, οι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από μια σειρά χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου, που βρέθηκαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να δυναμώσει η εργατική αντεπίθεση διεθνώς.
«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»: Το σύνθημα αυτό αντήχησε δυνατά, με εκατοντάδες υψωμένες γροθιές και χειροκροτήματα όταν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι υποδέχθηκαν τους συναδέλφους τους, ενώ το ΠΑΜΕ παρουσίαζε έναν προς έναν τους εκπροσώπους των συνδικάτων.
Στην αντιπροσωπεία των ξένων συνδικαλιστών συμμετείχε η ηγεσία της «μεγάλης ταξικής οικογένειας» στην οποία ανήκει και το ΠΑΜΕ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Την ΠΣΟ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Μάικ Μαζουάντλε Μακιουαΐμπα, από τη Νότια Αφρική, ο γενικός της γραμματέας Πάμπης Κυρίτσης, από την Κύπρο, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού της Γραφείου Πιερπάολο Λεονάρντι, από την Ιταλία.
Δυνατά ακούστηκε το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», όταν ανακοινώθηκε η παρουσία της προέδρου της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων Ιερουσαλήμ Σούζαν Σαλάμ. «Η εργατική τάξη της Ελλάδας καταγγέλλει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, τη γενοκτονία σε Παλαιστίνη και Λίβανο. Είμαστε σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης», ήταν το μήνυμα των συνδικαλιστών.
Ο γραμματέας της ΠΣΟ Πάμπης Κυρίτσης |
Θερμή ήταν η υποδοχή συνδικαλιστών που αγωνίζονται στις χώρες τους ενάντια στην εργοδοσία, αλλά και ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, για αγωνιστικά συνδικάτα:
— Του Συνδικάτου USB Ιταλίας, που πρώτο σήκωσε τη σημαία του αγώνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ευρώπη, το οποίο εκπροσώπησαν η Τσίντσια Ντελαπόρτα και ο Χοσέ Νιβόλι.
— Του Συνδικάτου RMT από τη Βρετανία, που οργάνωσε τις περισσότερες απεργίες στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, σε λιμάνια, τρένα και πλοία, το οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρός του, Αλεξ Γκόρντον.
— Του Συνδικάτου VERDI από το Αμβούργο, που πρόσφατα οργάνωσε μεγάλες απεργίες λιμενεργατών σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, για λογαριασμό του οποίου παρευρέθηκαν οι Μάλτε Κλίνγκφορ και Λαρς Στούμπε.
— Ο κατάλογος συνεχίστηκε με την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και την γενική της γραμματέα, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
— Το Left Block από την Αυστρία, την Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων και τον ομοσπονδιακό της γραμματέα Ολιβερ Γιονισκάιτ.
— Το Συνδικάτο του Μετρό της Στοκχόλμης από τη Σουηδία, το οποίο εκπροσώπησαν η Λουίζ Στόμπακ και ο Γιάννης Κωνστάντης.
— Στα 25 χρόνια μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το ΠΑΜΕ υποδέχθηκε και τη Συνομοσπονδία της Σερβίας Σλόγκα, με τον γενικό της γραμματέα, Πρέντραγκ Αντάμοφ, και τον Στέφαν Μιτρόβιτς, μέλος του ΔΣ.
Από την εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου |
— Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Αθήνα βρέθηκε ο ιδρυτής του πρώτου Συνδικάτου Εργαζομένων στην «ΑΜΑΖΟΝ» στις ΗΠΑ, Κρις Σμολς.
— Το ΠΑΜΕ καλωσόρισε επίσης και τα ταξικά «αδέλφια» της εργατικής τάξης, από την Τουρκία: Τον Αλί Γκουντούζ από την Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας (Μπίρσικ Μεταλ Ιζ) και τους Αλί Ρίζα Κουτσουκοσμάνογλου και Ιλχάμι Ερνέεμ από την Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας (Νάκλιγια Ιζ).
«Οι αγώνες τους συγκλόνισαν τον πλανήτη, οι απεργίες τους έδωσαν θάρρος και ελπίδα σε εκατομμύρια εργάτες στον κόσμο και έδειξαν για μια ακόμη φορά την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης», σημείωσε το ΠΑΜΕ καλωσορίζοντας την πολυπληθή συνδικαλιστική αντιπροσωπεία από τη Γαλλία. Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν η Αμέλ Κεφτί και ο Σεντρίκ Χαφνέρ, από την Ομοσπονδία Εμπορίου, η Καρολίν Βιό και ο Σεμπαστιάν Ντανρουντάν, από το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν, η Βαλερί Ντουτιλί και ο διωκόμενος για την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη Ζαν Πολ Ντελεσκό από το Εργατικό Κέντρο Νορντ, και οι Μαγκαλί Εσκότ και Τζέσικα Τζεΐντ από την εργατούπολη των μεταναστών, τη Μασσαλία, και το Εργατικό Κέντρο Μπους ντε Ρον.
Κρατάμε ψηλά τη σημαία της διεθνιστικής αλληλεγγύης
Η διεθνής αντιπροσωπεία μπαίνει στην αίθουσα της Σύσκεψης και γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα |
«Η εργατική τάξη όπου κι αν βρίσκεται παλεύει για τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Γι’ αυτό όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, με το ΠΑΜΕ, νιώθω ότι είμαι στη χώρα μου», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΣΟ. «Η τάξη μας», πρόσθεσε, «μόνο όταν είναι ενωμένη είναι δυνατή» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη. «Παντού, όπου γίνονται αγώνες, πρέπει να είμαστε με τους λαούς που τους διεξάγουν», ξεκαθάρισε. «Δεν υπάρχουν όρια και σύνορα στους αγώνες μας», διαβεβαίωσε.
Επίσης, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα, μετέφερε μια παιδική του ανάμνηση που τον έχει σημαδέψει: Οπως είπε, ήταν το 1966, στις συνθήκες των σκληρών διώξεων και φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική λόγω του Απαρτχάιντ, όταν άκουσε από το ραδιόφωνο ότι ένας Ελληνας σκότωσε τον τότε πρωθυπουργό και «αρχιτέκτονα» του Απαρτχάιντ, Χέντρικ Φερβούρντ. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος παρουσιάστηκε ως τρελός, όμως επρόκειτο για τον ταξικό αγωνιστή Δημήτρη Τσαφέντα, κομμουνιστή και μέλος του ΚΚ Νοτίου Αφρικής από τη δεκαετία του 1930.
Τη συγκυρία μέσα στην οποία οργανώνεται η Σύσκεψη, με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. «Η ΠΣΟ είναι περήφανη», τόνισε, γιατί κάτω από τη σημαία της κινητοποιούνται εργαζόμενοι και συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, δίνοντας απάντηση στις αισχρές απόψεις που παρουσιάζουν τη γενοκτονία ως «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και σε όσους τις στηρίζουν. «Το ΠΑΜΕ κρατά πολύ ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης», σχολίασε και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες της Σύσκεψης.
Εκδήλωση με τις ξένες αντιπροσωπείες το απόγευμα του Σαββάτου
Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συνδικάτων των χωρών και των εργαζομένων τους, καθώς και του ταξικού προσανατολισμού τους, ανέδειξε η διεθνιστική εκδήλωση που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σύσκεψης με τον τίτλο «Στο σύστημα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης απαντάμε με οργάνωση, αλληλεγγύη και ταξικούς αγώνες».
Πολλοί από τους ομιλητές, συνδικαλιστές από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Κύπρο και την Παλαιστίνη, στάθηκαν ιδιαίτερα στη διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα προς μίμηση.
Το άνοιγμα των εργασιών έγινε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τον Νίκο Θεοδωράκη, ο οποίος υπογράμμισε πως το θέμα της εκδήλωσης «εκφράζει την κοινή θέση των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, που τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, βρίσκονται κάτω από μια κλιμακούμενη επίθεση ενός βάρβαρου συστήματος. Κόντρα σε αυτήν την επίθεση, που έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά, αλλά πιο δυνατά, πιο ηχηρά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, η ισχύς της οργανωμένης, μαχητικής εργατικής τάξης».
Αναφερόμενος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν σε πολλές χώρες, σημείωσε πως «επιβεβαίωσαν ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη», ενώ στη συνέχεια επισήμανε πως «βρισκόμαστε κοντά σε μια νέα καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες της οποίας θα κληθούν να επωμιστούν και πάλι οι λαοί», και ταυτόχρονα «ο κίνδυνος γενίκευσης των πολέμων, μιας ευρύτερης σύγκρουσης είναι υπαρκτός στο πεδίο κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».
Σε αυτήν τη βάση «αντικειμενικά είναι προδιαγεγραμμένη η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ταμπέλας. Μαζί με την όξυνση της καταστολής, της περιστολής δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της τρομοκρατίας απέναντι στους λαούς», είπε.
«Για τα Συνδικάτα που αγωνίζονται και αγωνιούν για το μέλλον του εργατικού κινήματος, για την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης είναι ανάγκη να είμαστε έτοιμοι. Είναι ανάγκη να προετοιμάσουμε τις εργατικές δυνάμεις. Για αυτό σήμερα δεν χρειαζόμαστε Συνδικάτα της ταξικής ειρήνης, των κοινωνικών διαλόγων, απολογητές γενοκτονιών και υποστηρικτές ιμπεριαλιστών. Η εργατική τάξη αποκτά πείρα μέσα από τη δράση της, μέσα από τους αγώνες, μέσα ακόμη και από τις ήττες της προετοιμάζουμε τις νίκες που έρχονται.
Είναι καθήκον μας σήμερα να μη χαθεί χρόνος. Να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση με τη θεωρία της εργατικής τάξης, για τον ταξικό χαρακτήρα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Να βοηθήσουμε ώστε η οργή και η αγανάκτηση των λαών να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να μην εγκλωβίζεται σε ψεύτικα διλήμματα αστικών πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.
Να στηρίξουμε, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε σπίθα αγώνα, να βρεθούμε στο πλευρό κάθε Συνδικάτου που αγωνίζεται. Παρά τις όποιες διαφορές που μπορεί να έχουμε, μας ενώνει ο κοινός αντίπαλος, ο κοινός αγώνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεθνής συντονισμός, οι κοινές πρωτοβουλίες συνδικάτων που συμφωνούμε στην ανάγκη της εργατικής αντεπίθεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση είναι εδώ! Πάμε για «σεισμό» στην απεργία!
Σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, για τις μεγάλες μάχες που έρχονται, έκλεισαν οι εργασίες
Την Κυριακή οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την αποτίμηση της συζήτησης που έγινε και την ανάδειξη νέας Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτελούμενης από συνδικαλιστικά στελέχη όλων των κλάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Σε αυτή συμμετέχουν πρόεδροι και μέλη ΔΣ Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που πρωταγωνίστησαν στους αγώνες των τελευταίων χρόνων. Ενδεικτικά: Από τους οικοδόμους, τους σιδηροδρομικούς, τους λιμενεργάτες, την Ενέργεια, την Παιδεία, την Υγεία, την Τοπική Διοίκηση, τους δασκάλους, το Εμπόριο, τα Τρόφιμα, τον Τύπο – Χαρτί, την Εύβοια, τη Λιβαδειά, την Πάτρα, τον Πειραιά, τη ΛΑΡΚΟ, τους νοσοκομειακούς γιατρούς κ.λπ.
Μιλώντας για την πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε στις εργασίες, ο Γ. Πέρρος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που ζήσαμε δυο μέρες ήταν η ζωντανή, μαχητική έκφραση της ανόδου των ταξικών αγώνων.
Σε όσους ψάχνουν σωτήρες και μεσσίες, σε όσους λοιδορούν τους ταξικούς αγώνες, τους το λέμε καθαρά: Η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση είναι εδώ.
Θα αναμετρηθούμε “στα γεμάτα” και θα κερδίσουμε ενάντια στην αντεργατική πολιτική, που είναι εδώ και αποτελεί έκφραση της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων». Τη στρατηγική αυτή στηρίζουν ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις, τα κόμματα που διαμόρφωσαν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Αλλά και «οι άνθρωποί τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που εκφράζονται με τη θλιβερή, απαξιωμένη ηγεσία σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ».
Θα δώσουμε μάχη, κανένας εργαζόμενος δεν ξεχνά τα «έργα» της σοσιαλδημοκρατίας
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για τη χειραγώγηση της λαϊκής οργής, ο Γ. Πέρρος τόνισε πως «θα δώσουμε σφοδρές μάχες το επόμενο διάστημα ενάντια» σε αυτήν την προσπάθεια «που θα κάνουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ειδικά η ΠΑΣΚΕ (…) Κανείς δεν ξεχνά ότι αυτό το κόμμα ψήφισε και τα τρία μνημόνια, πότε με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κανείς δεν ξεχνά τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει, την καταστολή ενάντια στους εργατικούς αγώνες. Κανείς δεν ξεχνά τη βρώμικη αποστολή της ΠΑΣΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα (…) Και όλα αυτά τα έκαναν με τη στήριξη της ΔΑΚΕ και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Εφτασαν πριν λίγους μήνες να ανταγωνίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην απεργοσπασία, για να υπονομεύσουν τους εργατικούς αγώνες. Και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αυτοί που δεν λένε κουβέντα σήμερα για τον πόλεμο, αύριο άμα ζορίσουν τα πράγματα θα καλούν να σκύψουμε το κεφάλι και να θυσιαστούμε στο όνομα της “ενότητας” και των “εθνικών στόχων” του κεφαλαίου.
Ερχεται ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριστικά τη δυνατότητα η ΓΣΕΕ να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και αυτοί διαμαρτύρονται στην υπουργό Εργασίας γιατί δεν προχωρά το επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο. Τι να περιμένει όμως κανείς από τους εργατοπατέρες, που έχουν κάνει ιερή αξία την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας
«Ηρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τη δική μας δύναμη, χωρίς να αναζητούμε σωτήρες, λύσεις από τα πάνω», συνέχισε ο Γ. Πέρρος και εξήγησε ότι αυτή η δύναμη υπάρχει, είναι μπροστά μας, με γραμμή προσανατολισμού κόντρα στη στρατηγική και στην πολιτική τους.
Αυτή η δύναμη εκφράζεται από «το αγωνιστικό πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί. Για τις αυξήσεις στους μισθούς, για τις ΣΣΕ. Για τον ημερήσιο εργασιακό χρόνο και άλλα εργατικά δικαιώματα. Ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και μια σειρά ακόμα διεκδικήσεις.
Εμείς τα διεκδικούμε με πράξεις και όχι με λόγια. Οπως έκαναν τα σωματεία στο λιμάνι, στα τρένα κ.α. Και είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια πρωτοπορία που με ευθύνη εκφράζει τα αισθήματα του λαού, όπως ακούσαμε και σήμερα εδώ για την δασκάλα στον Ταύρο η οποία διώκεται για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, για τους φαντάρους μας που πήραν το “παράσημο” των 15 ημερών τιμωρίας κ.λπ.
Αυτό εκφράζουν ο προσανατολισμός και η απόφασή μας να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινή δράση, στη διαμόρφωση κοινωνικής συμμαχίας στα μεγάλα μέτωπα και στο πλαίσιο όπου συμφωνούμε».
Εκφράζεται ακόμα στη μεγαλύτερη συσπείρωση Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστών στο ΠΑΜΕ, στον ταξικό αγώνα, χτυπώντας τον θανάσιμο εναγκαλισμό κράτους και εργοδοσίας στις εργατικές οργανώσεις.
Εκφράζεται στην αλλαγή συσχετισμού σε περισσότερους χώρους με δράση – πάλη. Οι συσχετισμοί, είπε, «δεν αλλάζουν με λόγια αλλά με πράξεις, όπως οι συναδέλφισσες εργάτριες μας περιέγραψαν ζωντανά, ουσιαστικά, καθαρά και με σαφήνεια, όπως ξέρουν να κάνουν οι αγωνιστές της τάξης μας από τον “Μιμίκο” στην Εύβοια, από την “Αρίβια” στη Δράμα, όπως οι συνάδελφοι στο ΧHΤΟ, όπως οι συνάδελφοι μεταλλωρύχοι, λιμενεργάτες, όπως όλοι οι συναγωνιστές και σύντροφοι που πήραν τον λόγο σε μια εκπληκτική, ζωντανή μεταφορά πείρας που ζήσαμε δυο μέρες τώρα».
Να περάσουν περισσότερα συνδικάτα στα χέρια των εργατών
Απευθύνοντας κάλεσμα ανόδου της οργάνωσης των εργαζομένων, είπε:
«Ελάτε να πιαστούμε σφιχτά στην αλυσίδα του αγώνα για να περάσουν περισσότερα συνδικάτα στα χέρια των εργατών, στα μεγάλα Εργατικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες που έχουν μπροστά αρχαιρεσίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε μεγάλα και μικρότερα σωματεία.
Να δυναμώσει αποφασιστικά ο βαθμός οργάνωσης, η δημιουργία νέων σωματείων. Η οργάνωση των πιο καταπιεσμένων, των γυναικών, των μεταναστών, των νέων παιδιών στη σεζόν του Τουρισμού και σε άλλους κλάδους, που υφίστανται την πιο άγρια εκμετάλλευση. Εδώ θα κρίνουμε, εδώ θα μετρηθούμε, όχι στις μεγάλες κουβέντες. Ετσι πρέπει να μετράμε, στο μεγάλο χρέος που έχουμε να οργανώσουμε την τάξη μας, που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό οργάνωσης, παρότι παλεύουμε με θεούς και δαίμονες. Η πείρα που ήρθε φανέρωσε, για παράδειγμα στη Σαντορίνη, ότι η δουλειά μας πάει καλά».
Εμπρός για πιο μεγάλη μαζικοποίηση και μαχητικοποίηση, για την ανασύνταξη του κινήματος
Καταλήγοντας, ο Γ. Πέρρος στάθηκε στην ανάγκη να γίνει αποφασιστικό βήμα στη λειτουργία των σωματείων. Αυτό, είπε, θα γίνεται «όταν οργανώνουμε την πάλη, όταν είμαστε στον δρόμο του αγώνα, όταν επεξεργαζόμαστε τα πλαίσια πάλης, όταν οργανώνουμε μαζικές – συλλογικές διαδικασίες κ.ά. Αυτό είναι το ταξικό σχολειό, εδώ πρέπει να σπουδάζουμε όλοι.
Εμπρός για πιο μεγάλη μαζικοποίηση και μαχητικοποίηση, για ένα κίνημα χειραφετημένο, ανασυνταγμένο, πρωταγωνιστή. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση τους, να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες με βάση την εποχή μας.
Αυτή είναι η ζωντανή έκφραση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση είναι εδώ!
Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σε όσους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες προβληματίζονται: 25 χρόνια από τη δημιουργία του ΠΑΜΕ, κάτι νέο έχει γεννηθεί και μεγαλώνει. Αυτό να πάει παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους εργαζόμενους. Τα ψέματα τελείωσαν, στις 20 Νοέμβρη να προκαλέσουμε πραγματικό σεισμό με το σύνθημα “Λεφτά για μισθούς – Υγεία – Παιδεία, έξω από του πολέμου τα σφαγεία!”».
Πηγή : Ριζοσπάστης 12 – 11 – 2024