Κατηγορίες
Πολιτική

ΤΕΧΝΕΣ

Facebook : George Panagou

28- 8- 2018

Είν ‘ η περγαμηνή η άγια αυτή πηγή , Που απ ‘ το νερό της μία γουλιά τη δίψα πάντα , σβήνει ; Δεν το ‘ χεις το ξεδίψασμά σου εσύ κερδίσει ,
Αν απ ‘ την ίδια την ψυχή σου αυτό δεν αναβρύσει.
Γκαίτε , Φάουστ Γεννιέται σαν σήμερα το 1749 ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε. Μεταξύ άλλων έργων του ο Φάουστ .
Ο Γκαίτε στο έργο αυτό πίστευε στη ζωντανή γνώση σε αντίθεση με αυτή τη γνώση των βιβλίων . Που οδηγεί η γνώση ; Ωφελεί τον άνθρωπο ή θα αποδειχθεί ότι είναι η καταστροφή του ; Οι δύο αυτές αντικρουόμενες απόψεις του Φάουστ και του Μεφιστοφελή είναι το κλειδί του έργου.
Το σχέδιο του Μεφιστοφελή συνίσταται ακριβώς να εξαναγκάσει τον Φάουστ να δεχθεί οποιαδήποτε οφθαλμαπάτη ή υποκατάστατο της αλήθειας ως νόημα της ζωής , ως οριστική αλήθεια , στην οποία αυτός α Μεφιστοφελής δεν πιστεύει ο ίδιος , γιατί τα “ξέρει όλα ” . Το περιβάλλον του είναι η καταστροφή όλων όσων εξυψώνουν τον άνθρωπο , είναι η υποτίμηση της φιλοδοξίας του για πνευματικά ύψη , ο θρυμματισμός των ψευδαισθήσεων του , η πτώση του στην αμαρτία
Για το Μεφιστοφελή το νόημα της ύπαρξης μπλέκεται στο πάθος , στην αποθέωση της άρνησης , σαν τον φαύλο κύκλο .
Υπάρχει όμως μία άλλη βαθύτερη αλήθεια σε αυτό το φινάλε . Ομολογουμένως για να φτάσει κανείς σε αυτήν , χρειάζονται σοβαρές δοκιμές και λάθη , πράγμα που είναι το σκληρό κόστος της γνώσης . Ο Φάουστ δεν βρήκε την υπέρτατη αλήθεια . Βρήκε όμως ένα δρόμο που να μπορεί κανείς να ακολουθεί λογικά , ένα σκοπό για τον οποίο να μπορεί κανείς με το δίκιο του να θυσιάσει τη ζωή του : τη μετατροπή της γης σε ακμάζοντα παράδεισο και της ανθρωπότητας σε δημιουργική και όχι καταστροφική δύναμη πάνω στη γή . Ο Φάουστ καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα 《Για όλα όσα έχει συσσωρεύσει ο νους 》. Αυτό είναι επίσης το συμπέρασμα που έβγαλε ο ίδιος ο Γκαίτε , ο οποίος στον Φάουστ , όλες τις εποχές , όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς και τις παρέδωσε στον γνωστικό λόγο για κρίση . Δεν κατονομάζει μόνο το σκοπό προς το οποίο οδηγεί κι ‘ ο δρόμος που κατάκτησε αλλά και στο μέσον για να φτάσει κανείς εκεί , τον τρόπο που θα μετατρέψει την αυταπάτη σε πραγματικότητα :
Μόνο αυτός λευτεριά και ύπαρξη μαζί κερδίζει
Ο που καθημερινά πασχίζει να τις κατακτά!

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *